Krumplis pogácsa:

Hozzávalók:


50 dkg liszt, 1/2 csomag élesztő 20 dkg zsír, 20 dkg főtt áttört krumpli, 1 tojás, 1 teáskanál só, langyos folyadék

Elkészítés:


50 dkg liszt, 1/2 csomag élesztő 20 dkg zsír, 20 dkg főtt áttört krumpli, 1 tojás, 1 teáskanál só, langyos folyadék, hogy közepesen kemény nem ragadós tésztánk legyen.
A lisztet egy tálba öntöttem, közepére mélyedést csináltam, majd beletettem a zsírt, a kihűlt áttört krumplit. (ez nekem maradék sós vízben főtt volt). A krumpli főzővízéből egy keveset leöntöttem, meglangyosítottam abban elkevertem egy csipet cukorral és az élesztőt, (nem por), majd amikor feloldódott az élesztő a liszthez kevertem. Jól eldolgoztam, ha kellett a tésztához még folyadék a krumpli főző levével pótoltam. Közepesen kemény nem ragadós tésztát kell kapjunk. Letakartam konyharuhával és tállal együtt betettem a hűtőbe. Másnap reggel kivettem, kinyújtottam és megkentem olvasztott zsírral, össze tekertem mint a beiglit, két szélét a közepéig behajtottam. Letakartam, hagytam állni kb. 10 percet, majd ezt a műveletet még 2x megismételtem. A harmadik tekerés és hajtás után már nem pihentettem, hanem kinyújtottam, szaggattam, tetejét megkentem tojással és sajtot szórtam rá. A maradékot a végén összegyúrtam kinyújtottam és megszórtam a maradék reszelt sajttal. Így egy szem tészta sem ment veszendőbe. Feltekertem, egyet jobbról egyet balról vágtam, így háromszög alakú tésztát kaptam. Tetejét megkentem tojással, és megszórtam hántolt szotyolával. Begyújtottam a sütőt és először 200 fokon alsó felső sütésen sütöttem, majd 170 fokon befejeztem.