Palócleves:

Hozzávalók:


Vöröshagyma, fokhagyma, sovány hús, comb, vagy tarja, zöldbab, tejföl, kevés őrölt pirospaprika, paradicsompüré, só, bors, burgonya, répa, zöldség, babérlevél., kapor.

Elkészítés:


Zsiradékon 1 nagy fej vöröshagymával, 1-2 fej fokhagymával együtt hagymát fonnyasztok, majd ráteszem az apró kockára vágott húst (én sovány tarját) fehéredésig pirítom, majd félreveszem a tűzről és megszórom őrölt pirospaprikával, teszek bele kevés paradicsompürét, sót, borsot, ételízesítőt, felengedem hideg vízzel. Félpuhára főzöm, majd hozzáadom a zöldbabot, burgonyát, répát, zöldséget, 1 babérlevelet és készre főzöm. A legvégén 1-2 evőkanál lisztet kevés vízzel és tejföllel simára keverek, majd adok hozzá a forró levesből egy kicsit. Csomómentesre keverem, majd a leveshez adom, jól kiforralom, és végén hozzáadom az apróra vágott kaprot. Én ízesíteni szoktam még pici ecettel és csipet cukorral.