Paradicsom leves grízgaluskával

Hozzávalók:


Sűrített paradicsom, liszt, zsiradék, só, pici cukor, pici hagyma,
Levesbetétnek, betű tészta,
grízgaluskához tojás és gríz, 1 tojás és három evőkanál gríz kikeverni állni hagyni és szaggatni.
vajgaluskához tojás, vaj liszt.

Elkészítés:


Olajat vagy zsírt forrósítok, abban beledobok egy pici fej hagymát, majd megszórom liszttel, nagyon gyenge rántást készítek, egy kicsit jobban megsütöm, aranysárgára, sül vele a hagyma is. Ha jó a rántás akkor félreveszem a lángról pici őrölt pirospaprikával megszórom, és ráöntöm a sűrített paradicsomot, és felengedem hideg vízzel. (persze az sem mindegy mennyi vizet öntesz hozzá) Ki kell tapasztalni, a víz ne nyomja el a paradicsom ízét. Fontos! sózom, és én csak picit cukrozom jól kiforralom. Én mást nem szoktam bele tenni, de ettől függetlenül ahány ház annyi szokás. Van aki tesz bele zellert is, én pld. a zellert nem teszek bele, de attól még valakinek lehet, hogy így ízlik. Többféle fűszert csak az olaszos paradicsomlevesbe teszek. A hagyományosba nem. Lehet bele főzni betű tésztát, rizst, esetleg nodekli szaggatón beleszaggatni grízgaluskát