Paradicsomos káposzta.

Hozzávalók:


káposzta, vöröshagyma, só, paradicsomlé, vagy sűrített paradicsom, majoránna, őrölt kömény. zsiradék, liszt. cukor.

Elkészítés:


A szálasra vágott, vagy gyalult káposztát annyi vízben teszem oda főni, hogy víz a káposzta feléig érjen. Sózom, először nagy lángon fedő alatt, majd amikor a káposzta összeesik akkor takaréklángon főzöm tovább, amikor a káposzta már majdnem megfőtt hozzáadom a paradicsomlevet, cukrozom ízlés szerint. Ha nincs sajátom paradicsomlé, akkor a kecskeméti sűrített üveges paradicsomot használom) Amikor a káposzta megpuhult akkor rántást készítek az alábbiak szerint. Zsiradékon kis fej hagymát fonnyasztok és beleteszem a lisztet, mellyel zsemleszínű (barna) rántást készítek. Amikor a rántás kész félreveszem a tűzről, teszek bele őrölt pirospaprikát és a káposztához adom. Jól kiforralom. Ha kell, akkor még utána ízesítem sóval és cukorral. Én csipet majorannával szoktam ízesíteni. Én ha nincs saját paradicsomlevem, akkor kecskeméti sűrített paradicsomot használok, mert az a tapasztalatom, hogy attól nem ég a gyomrom.