Szabolcsi töltött káposzta

Hozzávalók:


1/2 kg sertés darált hús, 15 dkg rizs, 2 fej vöröshagyma, zsír,1 evőkanál zsír, pirospaprika, só, bors,1 doboz sűrített paradicsom, 1 üveg paradicsomlé, füstölt szalonna, vagy füstölt húsos szalonna, 2 nagyobb fej másfél kg-os édes káposzta, 2 gerezd fokhagyma, kb 2-3 evőkanál ecet.

Elkészítés:


Kezdem a káposztával:
Vizet forralok, melybe beleöntöm az ecetet. A káposzta közepét (torzsát) éles késsel kikanyarítom, „ezt a gyerekek szívesen elrágcsálják” és a fejet bele helyezem a forrásban lévő ecetes vízbe. Ezt legkönnyebben úgy tudom megtenni, hogy ne okozzon égési sérülést, hogy egy pecsenye villára felszúrom a káposztát, vagy két villa közé fogom.
Ezután a darált húst a rizzsel, hagymával, fokhagymával, pirospaprikával, zsírral és a sűrített paradicsommal jól összedolgozom, sózom borsozom.Tojás nem kell bele, mert a rizs a tölteléket összefogja.

Addigra a forró víztől a levelek leválnak a káposztáról, kicsit megpuhulnak, (én villával szoktam) leszedegetem őket, óvatosan, és hideg vízbe lehűtöm, majd szűrőkanálba teszem, hogy lecsepegjen.
A vastag eret éles késsel kivágom, a levelet kettévágom, és lazán nem szorosan beletekerem a tölteléket, úgy, hogy kicsi tölcsér alakú formákat kapjak. A tölcsér tetejét jobbról – balról bedugdosom, hogy a töltelék ne jöjjön ki belőle. Nem szabad szorosra tekerni, hogy a rizsnek legyen helye dagadni.

Azt a káposztát, amit nem főztem meg, szálasra vágom, beleöntöm az ecetes vízbe egyet - kettőt forralok rajta, amikor kezd a káposzta kicsit átlátszóvá válni leszűröm, pár perc.

A szalonnát, vagy húsos szalonnát kisütöm. (Én mikróban szoktam egy kis jénaiban) nem fröcsög.
Amikor ezzel kész vagyok, egy nagy lábas aljára teszek a kisütött szalonnából, majd erre következik egy sor a szálasra vágott káposzta és a lábas közepétől kezdve szépen körbe elkezdem rakni a káposzta tekercseket. Leöntöm paradicsomlével, vagy pürével, teszek rá ismét egy kevés szalonnát és a szálasra vágott káposztával zárom a sort. Annyi vizet öntök alá, hogy kb. a káposztás lábas feléig legyen.
Én a sorok között egy kicsit meg szoktam sózni és ételízesítővel megszórni. (Nem nagyon). A lábas tetejére ráteszem a fedőt és puhára főzöm.
Nem kell nagyon sokáig főzni, csak addig, amíg a rizs félig meg nem puhul, utána el kell zárni a gázt, a fedőt konyharuhával jól le kell kötni, hogy a rizs kipattogjon és a levet felszívja.
Ha nagyon sok lé van alatta, én tepsibe bele szoktam tenni alulra káposztát tetejére a takartok és betolom a sütőbe, egy kicsit lesütöm.

Én úgy kaptam a receptet, és tanultam, hogy az igazi szabolcsi káposzta úgy készül, hogy amikor összerakják a káposztát, egy mélytányért tesznek a tetejére úgy, hogy a tányér alja felül legyen, (magyarul fordítva) és úgy a fedőt, hogy a káposzta ne emelkedjen meg főzés közben, majd amikor félig főtt a rizs, egy asztalkendőbe kötik lábassal együtt. Kicsit macerásnak tűnik, de nem az, nagyon finom és kiadós étel. Lehet friss kenyérrel és tejföllel fogyasztani.