Szárazbab leves. (csülökkel)

Hozzávalók:


Hozzávalók: Száraz bab, zöldség, répa, krumpli, fokhagyma, hagyma, zellerzöld, őrölt pirospaprika, zsiradék olaj/zsír 1 tojás, liszt.
Füstölt csülök

Elkészítés:


.
A babot beáztatom. Ha teszek bele füstöltet is azt előtte puhára főzöm, majd hozzáteszem a beáztatott babot, félpuhára főzöm, majd hozzá adom a zöldséget, répát, egy nagy csokor zellert és készre főzöm. Ízesítem sóval, (ha füstölt is került bele a sóval vigyázzunk) kevés ételízesítővel. Ha minden tökéletesen megpuhult, akkor zsiradékot hevítek teszek hozzá 1-2 evőkanál lisztet 2-3 gerezd fokhagymát és barna rántást készítek, majd félreveszem a tűzről megszórom őrölt pirospaprikával és teszek hozzá egy csokor apróra vágott petrezselymet, hideg vízzel felengedem jól elkeverem és forrásban lévő leveshez adom. Jól kiforralom, Csipetkét főzök bele.
Csipetke:
1 egész tojáshoz annyi lisztet adunk, hogy jó kemény tésztává lehessen gyúrni. Vizet nem adunk hozzá. Jól összegyúrjuk, majd kis csipetkéket csipkedünk.