Szegfűgomba leves

Hozzávalók:


Gomba, zöldség, répa, petrezselyemzöld, kevés burgonya, őrölt pirospaprika, liszt, só, kakukkfű,igény szerint tejföl.

vajgaluskához, vaj, liszt tojás.

Elkészítés:


A leg finomabb leves az eredei vagy szegfű gombából de ha nincs akkor nagyon finom a barna shampionból. A zöldséget, répát karikára vágom, és a gombával együtt zsiradékon fedő alatt megpárolom. Amikor a zöldségek és a gomba már puha, akkor félreveszem a tűzről, megszórom bőven apróra vágott petrezselyemmel, kevés liszttel és kevés őrölt pirospaprikával. Jól összekeverem, felöntöm hideg vízzel, hozzá adom a kockára vágott krumplit és készre főzöm. Ha valaki szereti tejfölösen, akkor ilyenkor bele kell tenni a tejfölt. Ezután visszateszem a tűzre és felforralom. Sózom, borsozom, pici ételízesítővel megszórom, majd kevés kakukkfüvet adok hozzá (ez el is hagyható) ha valaki nem szereti. Ha felforrt annyi vizet adok még hozzá, amennyi levest szeretnék, Vajgaluskát vagy grízgaluskát főzök bele.