Tárkonyos húsgombóc leves:

Hozzávalók:


250 g darált hús (sertés vagy borjú), 1 zsemle, 1 tojás, 1 cs petrezselyemzöld, 150 g sárgarépa, 150 g fehérrépa, 50 g zellergumó, 1 vöröshagyma, apróra vágva, zsiradék, 1 tk pirospaprika, 2-3 ek friss tárkonylevél , apróra vágva 2 dl tejföl, 1 ek liszt, 1 ek tárkonyecet, só, bors.

Elkészítés:



Elkészítés
A húst sóval, borssal, és finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük, és alaposan összegyúrjuk a vízbe áztatott, kinyomkodott zsemlével és a tojással. Vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle.
Felhevített zsiradékon aranysárgára pirítjuk a finomra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a vékony csíkokra szeletelt, tisztított sárgarépát, fehérrépát és zellert. Néhány percig pirítjuk, meghintjük pirospaprikával, és felengedjük 1,2 liter vizzel. Kissé megsózzuk.
Amikor felforr, egyenként beletesszük a gombócokat, és lassú tűzön 25 percig főzzük. Közvetlen tálalás előtt adjuk hozzá a liszttel, finomra aprított tárkonnyal, ecettel, valamint ½ dl langyos vízzel elkevert tejfölt, összeforraljuk, és azonnal tálaljuk. Ha szükséges, utána ízesítünk.