Vörösboros meggyleves

Hozzávalók:


Hozzávalók:

70 dkg meggy én (üveges meggyből szoktam készíteni.) Ha frissből készítem, két nappal előtte a meggyet lecukrozom.
Szegfűszeg, fahéj, 2 szem, szegfűbors (ez elhagyható) 10 dkg cukor, 2 dl vörösbor, 7 dl víz, tejföl vagy tejszín, liszt, citrom.
só.

Elkészítés:


-Ha friss meggyből készítjük, megmossuk, kimagozzuk és lecukrozzuk.
A vizet feltesszük a fűszerekkel, cukorral, pici sóval főni, beletesszük a friss meggyet. Amikor a leves forr, kevés liszttel és tejszínt vagy tejfölt csomómentesre keverünk, adunk hozzá a forró léből egy keveset. A felforralt meggylevest félrevesszük a tűzről és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejfölös habarást, jól kiforraljuk, hozzáadjuk a citromkarikákat és még egy kis ideig átforraljuk.

- Ha befőttből készítjük, akkor a levet a fűszerekkel felforraljuk. Amikor a fűszeres lé felforr, kevés liszttel és tejszínt vagy tejfölt csomómentesre keverünk, adunk hozzá a forró léből egy keveset. A felforralt levet félrevesszük a tűzről és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejfölös habarást, és a meggybefőttet, jól kiforraljuk, hozzáadjuk a citromkarikákat és még egy kis ideig átforraljuk
A tűzről levéve szoba hőmérsékletűre hűtjük, és tálalásig hűtőszekrényben tároljuk. Hidegen kínáljuk.
Tipp: Gyerekek is nyugodtan fogyaszthatják, mivel a bor alkoholtartalma 60 fok fölötti hőmérsékleten elpárolog.