Zöldbab leves

Hozzávalók:


Zöldség, répa, zöldbab, petrezselyem, fokhagyma, őrölt pirospaprika, esetleg tejföl.
A galuskához. 1 tojás diónyi vaj és liszt.

Elkészítés:


Ha friss babból készítem, akkor együtt teszem oda a zöldségekkel főni, amikor puha a bab és a zöldség is elkészítem a rántást. Zsiradékon 2-3 gerezd fokhagymával aranysárgára sütött rántást készítek, félreveszem a tűzről, megszórom őrölt pirospaprikával adok hozzá (én jó sok petrezselymet) majd hideg vízzel felengedem, és a megfőtt zöldségekhez adom. Ha kell még utána ízesítem. Vagy vajgaluskát vagy apró tésztát főzök bele. Vajgaluska 1 tojás, 1 evőkanál vaj, annyi liszt amennyit felvesz. Nokedli szaggatóval beleszaggatom a kész levesbe készre főzöm.

Ha valaki tejföllel készíti, akkor a tejfölt a rántásba tenni és úgy kell felengedni hideg vízzel, majd a babhoz adni és jól ki kell forralni. Van aki tesz bele kevés cukrot és pici 10 %-os ecetet is de csak óvatosan. Ízlés kérdése.

Ha mirelit zöldbabból csinálom, akkor a zöldséget és a répát felteszem főni, sózom, teszek bele egy kis ételízesítőt. Amikor már puha a zöldség akkor a gázt nagy lángra állítom és a forrásban lévő zöldségekhez adom a fagyos babot, úgy hogy állandóan forrjon a víz (tehát kis adagokban) Ezt azért teszem, így mert azt tapasztaltam, hogy nem hűl vissza annyira és kicsit roppanósabb marad a bab. A továbbiakban ugyan úgy járok el mint a friss babnál.