Zöldborsó leves.

Hozzávalók:


Zöldség, répa, zöldborsó, só, ételízesítő, őrölt pirospaprika, petrezselyem, zsiradék, liszt, pici cukor .
A grízgaluskához: 1 tojás e vőkanál búzadara,
A vajgaluskához: 1 tojás 1 diónyi vaj és liszt

Elkészítés:


A zöldséget, répát karikára vágom. Zsiradékon fedő alatt megpárolom a zöldborsóval együtt, ha kell, egy nagyon kevés 1 evőkanál vizet teszek alá. Amikor a borsó már megtöppedt, és majdnem puha akkor félreveszem a tűzről és megszórom liszttel mintha rántást és teszek rá őrölt pirospaprikát, majd egy csokor apróra vágott petrezselymet, és felengedem egy kevés hideg vízzel, visszateszem a tűzre és jól kiforralom, ízesítem sóval, kevés cukorral, ételízesítővel. Ezután annyi vízzel felöntöm, amennyi levest szeretnék készíteni, (én ekkor már meleggel szoktam) és felforralom, ha kell, akkor utána ízesítek. Vagy vajgaluskát, (vajgaluska 1 tojás 1 dió nagyságú vaj, annyi liszt amennyit felvesz, közepesen kemény tészta legyen) vagy grízgaluskát (grízgaluska 1 egész tojás 3 evőkanál gríz jól kikeverni és 1 órán át állni hagyni) majd a gyöngyöző levesbe galuska szaggatóval szaggatni.