50 deka liszt
2,5 deka élesztő
3,5 deci tej
1 kávés kanál cukor
2 db tojás sárgája
5 deka cukor
10 deka margarin
A töltelékhez:
5 deka mazsola
25 deka túró
ízlés szerint kevés cukor/vaníliás cukor
1 tojás a lekenéshez
Az élesztőt 1 deci langyos tejben, 1 kávéskanál cukorral felfuttatjukA 2 tojás sárgáját, az 5 deka cukorral habosra keverjük.
A lisztbe 1 kávés kanál sót teszünk, majd beleöntjük a cukros tojássárgát, és az olvasztott margarint. Végül hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és a maradék langyos tejet.
A tésztát jól kidolgozzuk, cipót formálunk belőle, egy tálba helyezzük, a tetejét lisztezzük, és letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Ha kétszeresére megkelt akkor már lehet vele dolgozni.
Lisztezett deszkára borítjuk és ujjnyi vastagra kinyújtjuk, pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. A közepét az ujjunkkal jól benyomkodjuk, hogy a túrót és a mazsolát beletudjuk majd tenni.
Elkészítjük a tölteléket:
A túrót kikeverjük a cukorral,vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a mazsolát.
A tölteléket a tésztakorongok közepébe halmozzuk.
Az ökörszemek tetejét felvert tojással megkenjük, előmelegített sütőben, 180 fokon szép narancs sárgára sütjük.
Porcukorral meghintve tálaljuk.
A tejet meglangyosítjuk. Két decit kisebb tálba öntünk, belekeverjük a cukrot, és rámorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg megkel. Fél dl langyos tejben feloldjuk az édesítő table...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1dcl tejet 1evőkanál cukorral felmelegítjük, és megkelesztjük az élesztőt benne. A többi hozzávalóval keltésztát készitünk.Jól összedolgozzuk a tésztát, majd elfelezzük, egyik fel...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz-a langyos tejbe beletesszük a kristálycukrot + az élesztőt és megfutattjuk -a lisztet átszitáljuk hozzáadjuk a tojások sárgáját +a sót+ a megkelt élesztőt + citrom reszelt héját+...
Elkészítési idő: 90 Nehézség: NehézA lisztet a dagasztótálba szitáljuk, a közepébe kis mélyedést igazítunk, ebbe szórunk a cukorból 1 evőkanállal, majd rámorzsoljuk az élesztőt és felöntjük a meleg tejjel. 10 perc...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz