3-4 fej fokhagyma (kb. 30 gerezd)
10 dkg füstölt szalonna
5 dkg vaj
1 evőkanál olívaolaj
1,7 dl húsleves
1,5 dl tejszín
1 púpos evőkanál keményítő
3-4 ágacska friss kakukkfű vagy 1 teáskanál szárított
1 db babérlevél
só
frissen őrölt bors
tálaláshoz:
pirított fűszeres kiflikarikák
A vajat közepes lángon felolvasztjuk, hozzáadjuk az olívaolajat, a kockára vágott szalonnát és megpirítjuk. A szalonnapörcöt kivesszük és tálalásig félretesszük. A visszamaradt zsiradékhoz adjuk a megtisztított fokhagymagerezdeket, 2-3 darab kivételével. Megszórjuk kakukkfűvel, és 6-8 percig sütjük, amíg vékony kéreg kezd kialakulni rajtuk. Felöntjük húslevessel, hozzáadjuk a babérlevelet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, amíg a fokhagymagerezdek meg nem főnek. Ekkor a félretett gerezdeket összezúzzuk, a leveshez adjuk, 2-3 percig főzzük, majd összeturmixoljuk. Végül a keményítőt kevés vízzel és a tejszínnel elkeverjük, a leveshez adjuk és közepes lángon sűrűsödésig főzzük. Melegen, szalonnapörccel, pirított fűszeres kiflikarikákkal tálaljuk.
Tipp: a levest tálalhatjuk pirítóssal, pirított kenyérkockával is.
A füstölt lében a lencsét odarakjuk főni a babérlevéllel,a hagymát egy másik lábasban zsíron megdinszteljük a kockára vágott húst hozzáadjuk fehéredésig pirítjuk.Majd a a paradicso...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zöldségeket megtisztítjuk és felkockázzuk. A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, majd 1-2 perc után a többi zöldséget. Kevergetve addig sütjük, amíg a zöld...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEz egy könnyű, zsírmentes leves. Fél liter sűrű paradicsomlét felöntünk fél liter vízzel és feltesszük főni. Ízlés szerint sózzuk,cukrozzuk és Vegetát, vagy valami hasonló ételízes...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sonkát két darabra vágjuk, és körülbelül 3 liter hideg vízben főni tesszük. Amikor felforrt, a tetejét lehabozzuk. Amikor a sonka megpuhult, kivesszük a levéből, és kockákra vágj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű