menu

Családireceptkönyv.hu

Balzsamos marhacsontleves


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók 2 literhez:
1 kg ritka marhacsont
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2,6 liter hideg víz
15 dkg sárgarépa
12 dkg petrezselyemgyökér
6 dkg zellergumó
1 ek. parajdi vagy Himalája-só
1 tk. szemes bors
1-2 ek. hideg víz

Elkészítés:


Vásárláskor érdemes feldaraboltatni a hentessel a csontot, hogy könnyebben beleférjen az otthoni levesesfazékba. Hazaérve hideg vízzel mosd át, de ne áztasd. A zöldségeket tisztítsd meg, és hagyd egészben. A vöröshagymáról vedd le a legkülső héját, azonban a belső, vékonyabb aranybarna réteget ne. A fokhagymagerezdet pucold meg. Vegyél elő egy 4-5 literes fazekat. (Kezdő konyhatündéreknek érdemes tudni, hogy a leveseket fazékban, tehát keskeny, magasabb falú edényben főzzük, mert annak kevesebb víz párolog el a felületéről.) Tedd bele a csontot, a hagymákat, és öntsd rá a hideg vizet. Mérsékelt tűzön, a fedőt résnyire nyitva hagyva főzd 30 percig. Ekkor add hozzá a zöldségeket, a sót és a borsot, és nagyon lassú tűzön, gyöngyöztetve főzd még legalább 3 órán át. (Én 10-12 órán át is szoktam főzni, annál erőteljesebb és tartalmasabb lesz.) Ne habozd le főzés közben – majd a végén megoldod ezt is. Miután elzártad a tűzhelyet, a leveshez adj 1-2 evőkanál hideg vizet. Ez segít letisztulnia. Kb. 10 percig pihentesd a levest, utána szedd ki belőle a nagyobb csontdarabokat, azokat dobd ki, a zöldségeket tedd félre, és a levet merőkanalanként egy sűrű szűrőn átengedve szűrd le. Érdemes tiszta befőttesüvegbe zárva a hűtőben tárolni.

Tipp:

Mivel az a cél, hogy erős, karakteres csontlevest főzz, ezért hideg vízben kezdd a főzést, hogy a csont kivonatanyagai és ásványi sói a fokozatos hőhatás időtartama alatt szépen kioldódjanak.
Ha nálad túl kemény a csapvíz, akkor a csontleves zavarossá válhat. Ezt úgy előzheted meg, hogy előző nap felforralsz a szükséges mennyiségnél 0,5 literrel több vizet, kihűtöd, és a felső, tiszta vízréteget használod a főzéshez.

Trükkök, tippek, praktikák:


Posta Reni

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Gulyásleves
Gulyásleves

A megolvasztott zsiradékban, fedő alatt, üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, meghintjük a pirospaprikával, és a kockára vágott húst megforgatva rajta, mellédobjuk a zö...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Tünde
Brokkolikrémleves
Brokkolikrémleves

Először a brokkolit szétbontjuk, megmossuk. A brokkoli szára is ehető, így ne dobjuk ki azt. Jól mossuk meg, hámozzuk meg és vágjuk kisebb darabokra. Az is beleszámít a brokkoli sú...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Henrietta
Gulyásleves
Gulyásleves

A kockára vágott hagymát megpirítjuk. A kockára vágott húst összekeverjük a hagymával, kevés vizet öntünk rá. (pörkölthöz hasonlóan) Félig megfőzzük a húst. Hozzáadom a felsze...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Mentás borsóleves ropogós baconnel
Mentás borsóleves ropogós baconnel

Forrósítsuk fel az olajat, és pirítsuk meg rajta a megtisztított, felkarikázott újhagymát. Adjuk hozzá a borsót, öntsük fel az alaplével, és főzzük 10-12 percig. Adjunk a leveshez...

Elkészítési idő: 15 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk