LEGJOBB, HA DÉLELŐTT ESZED
A gyümölcs bármelyik napszakban egészséges, de a délelőtti órákban meglévő energiát leginkább gyümölcsfogyasztással tudod fenntartani. Ilyenkor vagyunk a legfittebbek, legkipihentebbek, kár lenne nehéz ételekkel leterhelni a szervezeted. Mivel az emésztéshez kell a legtöbb energia, a gyümölcs emésztése pedig a többi ételhez képest a legkevesebb energiát kívánja, ezért leginkább ilyenkor egyél belőle, hogy ne álmosodj el, és a napi feladataidat a legnagyobb erőbedobással tudd végrehajtani.
FŐÉTKEZÉS ELŐTT LEGALÁBB EGY ÓRÁVAL EGYÜK, NE UTÁNA
Étkezések után a gyomornak a bevitt étel emésztésével kell foglalkozni. Ha reggeli, ebéd, vacsora után rögtön gyümölcsöt eszünk, egyrészt azért nem teszünk jót a szervezetünkkel, mert a főtt étel feldolgozásán túl – ami igen sok energia – még a gyümölcs emésztésével is foglalkozni kell. Másrészt egy főtt étel lassabban emésztődik meg, mint a gyümölcs, de ha mi ezeket majdnem egy időpontban fogyasztjuk, akkor az étel megáll a belekben, nem tud tovább mozogni, gyakorlatilag megrohad. Ez emésztési problémákat okoz (bélgázok, puffadás), és a tápanyagok sem tudnak megfelelően felszívódni, így a gyümölcsben lévő vitaminok, ásványi anyagok nagy része nem is hasznosul.
gyumolcsok2.jpg ()
CSAK FRISS GYÜMÖLCSÖKET FOGYASSZ
Szerencsére itt a nyár, és rengeteg ízletes gyümölcsöt tartogat. Használd ki ezt az időszakot, hiszen ilyenkor kell szervezeted energiaraktárait feltöltened ahhoz, hogy utána betegségek nélkül vészelhesd át a hűvösebb hónapokat. A friss idénygyümölcsöknek nincs párja, azért ha teheted, kerüld a cukrozott, hőkezelt, tartósított befőtteket. Még mindig jobb megoldás a fagyasztás. De a legjobb mégis, ha mindig azt eszed, aminek éppen szezonja van.
NEM MINDEGY, MIVEL ESZED
A gyümölcsöket legszerencsésebb, ha önmagában fogyasztod a fenti szabályokat betartva. A gyümölcssaláta sem éppen a legjobb választás, hiszen figyelmen kívül hagyjuk, hogy a különböző gyümölcsök különböző emésztési idővel rendelkeznek. De ha jót akarsz az emésztésednek, akkor kerüld a zöldségekkel, fehérjékkel és keményítőkkel való társítását is.
Fűszersó készítés házilag 1 kilogramm finom só 30 gramm fokhagyma granulátum 1 teáskanál szárított petrezselyem 1 teáskanál oregánó 1 teáskanál bazsalikom 1 teáskanál őrölt...
Elkészítési idő: 10 perc Nehézség: Könnyű5 alapléhelyettesítő, amit bátran önthetsz a fazékba Mit használjunk helyette? Vízzel Nem fogok senkinek sem meglepetést okozni azzal, hogy az alaplé legegyszerűbben vízzel...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézLehet a lisztből kicsit kelleni fog még bele, egy puha tésztát kell kapjunk, mikor kinyújtodtad, másfél centire kell nyújtani vagy ahogy szeretnéd 🙂 pohárral is ki lehet szaggatni,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű