menu

Családireceptkönyv.hu

Az E számok osztályozása


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Az E számok osztályozása

E100-199: színezékek: Természetes vagy mesterséges eredetű anyagok, melyeket az élelmiszerek színének kialakítására használnak. Segítségükkel az áru étvágygerjesztővé válik, "minőségi" érzetet adva a terméknek – holott gyakran csak azért használnak színezéket, hogy a valódi, szegényes tápanyagtartalmat külsőleg ellensúlyozzák.

E200-299: tartósítószerek: Óvják az élelmiszerek minőségét és növelik az eltarthatóságukat.

E300-399: antioxidánsok és savanyúságot szabályozó adalékanyagok: Megakadályozzák a káros romlási folyamatokhoz vezető oxidációs folyamatokat, például a zsiradékokban, olajokban. A szilárd és folyékony élelmiszerek, italok ízét alakítják ki velük. A legkevésbé ártalmas csoport.

E400-499: sűrítőanyagok, stabilizátorok és emulgeálószerek: Segítik a megfelelő állag kialakítását és megőrzését, fontosak az élelmiszeripari műveletek során is.

E500-599: pH- szabályzó anyagok és csomósodást gátló anyagok: Nedvszívó hatású anyagok, melyek főleg a por alakú élelmiszerek csomósodását, összetapadását késleltetik vagy szüntetik meg.

E600-699: ízfokozók: Természetes, természetazonos és mesterséges típusai egyaránt lehetnek, de mindegyik elkülönítetten és dúsítva tartalmazza a zamatot adó anyagokat.

E700-799: antibiotikumok

E900-999: vegyes: például ide tartoznak az édesítőszerek A cukortól eltérő, mesterségesen előállított anyagok, melyek az élelmiszereknek édes ízt adnak.

E1100-1599: kiegészítő anyagok

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Teljes kiörlésű kenyér
Teljes kiörlésű kenyér

A liszthez egy nagyobb tálban hozzáadom az élesztőtó és a vizet. A víz után hozzáadom a sót is. Ezek után a dagasztókar segítségével pár perc alatt masszává gyúrom. 2 Ha szépen ö...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Anita
LÁNGOS
LÁNGOS

A lisztet egy talba szitaljuk,hozza tesszuk a tojast,sot,cukrot,olajat,tejet,a megtisztitott es lereszelt krumplit Az elesztot langyos cukros tejben felfuttatjuk, es a tobbi anyag...

Elkészítési idő: 1 ora
Nehézség: Közepes
share
Cipóban sült csülök
Cipóban sült csülök

A füstölt csülköt beáztatjuk egy éjszakára, majd megfőzzük. Ha puha, a csontját eltávolítjuk, a helyébe 3 főtt tojást dugunk. (Én egy oldalon felnyitottam, úgy szedtem ki a csontjá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Magok  szavatossága
Magok szavatossága

6-8 évig csíraképes a görögdinnye, a sárgadinnye, az uborka, a spárgatök és a sütőtök vetőmagja. - 4-5 évig megőrzi a csíraképességét a káposztafélék, a fejes saláta, a spenót,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk