Az E számok osztályozása
E100-199: színezékek: Természetes vagy mesterséges eredetű anyagok, melyeket az élelmiszerek színének kialakítására használnak. Segítségükkel az áru étvágygerjesztővé válik, "minőségi" érzetet adva a terméknek – holott gyakran csak azért használnak színezéket, hogy a valódi, szegényes tápanyagtartalmat külsőleg ellensúlyozzák.
E200-299: tartósítószerek: Óvják az élelmiszerek minőségét és növelik az eltarthatóságukat.
E300-399: antioxidánsok és savanyúságot szabályozó adalékanyagok: Megakadályozzák a káros romlási folyamatokhoz vezető oxidációs folyamatokat, például a zsiradékokban, olajokban. A szilárd és folyékony élelmiszerek, italok ízét alakítják ki velük. A legkevésbé ártalmas csoport.
E400-499: sűrítőanyagok, stabilizátorok és emulgeálószerek: Segítik a megfelelő állag kialakítását és megőrzését, fontosak az élelmiszeripari műveletek során is.
E500-599: pH- szabályzó anyagok és csomósodást gátló anyagok: Nedvszívó hatású anyagok, melyek főleg a por alakú élelmiszerek csomósodását, összetapadását késleltetik vagy szüntetik meg.
E600-699: ízfokozók: Természetes, természetazonos és mesterséges típusai egyaránt lehetnek, de mindegyik elkülönítetten és dúsítva tartalmazza a zamatot adó anyagokat.
E700-799: antibiotikumok
E900-999: vegyes: például ide tartoznak az édesítőszerek A cukortól eltérő, mesterségesen előállított anyagok, melyek az élelmiszereknek édes ízt adnak.
E1100-1599: kiegészítő anyagok
A liszthez egy nagyobb tálban hozzáadom az élesztőtó és a vizet. A víz után hozzáadom a sót is. Ezek után a dagasztókar segítségével pár perc alatt masszává gyúrom. 2 Ha szépen ö...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet egy talba szitaljuk,hozza tesszuk a tojast,sot,cukrot,olajat,tejet,a megtisztitott es lereszelt krumplit Az elesztot langyos cukros tejben felfuttatjuk, es a tobbi anyag...
Elkészítési idő: 1 ora Nehézség: KözepesA füstölt csülköt beáztatjuk egy éjszakára, majd megfőzzük. Ha puha, a csontját eltávolítjuk, a helyébe 3 főtt tojást dugunk. (Én egy oldalon felnyitottam, úgy szedtem ki a csontjá...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes6-8 évig csíraképes a görögdinnye, a sárgadinnye, az uborka, a spárgatök és a sütőtök vetőmagja. - 4-5 évig megőrzi a csíraképességét a káposztafélék, a fejes saláta, a spenót,...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz