menu

Családireceptkönyv.hu

Hercegnőburgonya


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


50 dkg főtt, áttört burgonya
5 dkg vaj
2 db tojás sárgája
1 teáskanál só
frissen őrölt szerecsendió
őrölt szerecsendió

Elkészítés:


A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. Összetörjük, hozzáadjuk a vajat, ha kicsit már hűlt, akkor a tojássárgákat. Sóval, frissen őrölt borssal és szerecsendióval ízesítjük.

Csillagcsőrös habzsákba téve kis koronákat nyomunk egy sütőpapírral bélelt tepsire.

220 fokra előmelegített sütőben kb. 10–15 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


Nagyon mutatós és egyszerű köret, mégis csak ünnepi alkalmakkor kerül a tányérunkra a hercegnőburgonya. Mi azért szeretjük leginkább, mert sütőben sül, nem olajban. Mutatjuk az elronthatatlan receptet!

Talán elegáns, koronára emlékeztető formája miatt kapta a hercegnőburgonya – leánykori francia nevén pommes duchesse – nevet. Lényegében egy lágy krumplipüré, amit egy kis tojással keverünk ki, és habzsákból sütőpapírral bélelt tepsire nyomva sütünk meg az előmelegített sütőben. Ahogy minden sült krumplira, a hercegnőburgonyára is igaz, hogy csak frissen jó, viszont készíthetünk nagyobb adagot, és lefagyaszthatjuk nyersen, gyors vacsorához vagy hirtelen érkező vendégeknek.


Forrás: iStock
Ha van maradék főtt krumplink vagy krumplipürénk, akkor a legjobb, ha azonnal bekeverjük egy kis tojással, vajjal, és habzsákból tálcára nyomjuk, majd berakjuk a fagyasztóba 1 órára. Utána zacskóba is adagolhatjuk, visszatéve a fagyasztóba bármikor életmentő gyors köret lehet: a sütőben pár perc alatt a fagyasztott krumplis köret is aranybarnára sül.

A hercegnőburgonya a fűszeres, húsos raguk legjobb kísérője. Egy vörösboros vadragu mellé elképzelni sem tudnánk finomabbat, de bármilyen szaftos húsételhez jól illik. Ha pedig egy kis reszelt sajtot is keverünk a még nyers krumplis masszába, akkor akár önmagában is tökéletes fogás egy salátával.

Hercegnőburgonya

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Köretek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Nikolett
Svéd burgonya
Svéd burgonya

Az egyforma méretű krumplikat meghámozzuk, és hosszában kettévágjuk. Lapos felüket a deszkára téve tetejüket beirdaljuk, úgy, hogy minél mélyebben vágjuk be, de még ne v...

Elkészítési idő: 55 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Sütőben sült hagyma (Sóbors)
Sütőben sült hagyma (Sóbors)

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A hagymák tetejét és alját vágjuk le, de ne pucoljuk meg őket, hagyjuk rajtuk a héjukat. Tegyük őket sorban egy jénaiba vagy sütőtálba. Loc...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Lilahagyma chutney
Lilahagyma chutney

A felszeletelt lilahagymát 2 ek olívaolajon a babérlevéllel, borssal, kakukkfűvel lassú tűzön pároljuk fedővel lefedve kb. fél óra hosszat, időnként megkevergetve, vigyázva, ne bar...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Krumplifasírt
Krumplifasírt

A krumplit mosd meg, és héjában tedd fel annyi vízben főni, hogy ellepje. Ha puha, hámozd meg, és nagyobb lyukú reszelőn reszeld le a sajttal együtt. Add hozzá a tojást, sózd, bors...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk