MIRE JÓK A PUFFASZTOTT, PATTOGATOTT GABONÁK?
Önmagában kis ízesítéssel tejbe, kakaóba szórva is tökéletes megoldás, de belekeverhetjük különféle joghurtokba, kefirbe is. A reggelin kívül a puffasztott gabonáknak a főételek terén is van keresnivalójuk. A különféle krémlevesek esetében jó választás lehet levesbetét gyanánt finoman fűszerezett puffasztott gabonát kínálni. Ezen kívül ezekkel sűríthetjük is a krémleveseket, adhatunk egy kis plusz textúrát a főzelékeknek. A főzelékeknél a rosttartalom növelése mellett a sűrítésre is alkalmas a puffasztott gabona, mivel elnyeli a felesleges nedvességet, de fasírtokba, húsgolyókba is érdemes belecsempészni.
Emiatt a jó tulajdonsága miatt a különféle puffasztott gabonákat felhasználhatjuk a töltelékhez is. Semleges vagy enyhe ízük miatt szinte bármilyen töltelékhez adhatjuk. A különféle piték töltelékéhez is adhatunk 1-2 evőkanálnyi puffasztott gabonát. Például a sűrű, szalonnás rántottával töltött francia quiche-be sem árt egy kevés rizs vagy amaránt, de akár puffasztott kölest is tehetünk a túrós, spenótos töltelékbe, amit utána a canelloni csövekbe szeretnénk tölteni.
Ezen kívül a puffasztott gabonaféléket salátákhoz, gyümölcssalátákhoz is adhatjuk. Az extra roppanósságot biztosító croutonokat nyugodtan kiválthatjuk 1-2 evőkanálnyi puffasztott maggal.
A pattogatott gabonák igazi terepe azonban – a reggeli után – a desszertek világa. A különféle kevert tésztákba nyugodtan kerülhet főleg a kisebb szemes amarántból vagy rizsből. Amarántot és kölest a torták krémjébe is keverhetünk. Nagyon kellemesen felpuhul, és izgalmas textúrával gazdagítja a krémet.
A rizses csoki sokunk kedvence, házilag is elkészíthető
A csokoládét is érdemes puffasztott rizzsel, kölessel vagy pattogatott amaránttal keverni. Ezt mi magunk is könnyedén megtehetjük. A rizses csoki például kevesebb kalóriát, ellenben sokkal több rostot fog tartalmazni. Gyerekkorunk nagy kedvencébe, a csokiszalámiba is tökéletes a puffasztott gabona, készíthetünk belőlük különféle desszertgolyókat, csokoládészeleteket, illetve a már kész kókuszgolyó-alapot, csokoládészalámit meg is forgathatjuk ezekben a puffasztott magokban.
A tortakrémek és a csokoládés édességek mellett a különféle pohárdesszertek rétegezéséhez, dekorálásához is teljesen jól bevethetők a puffasztott gabonák, illetve a sütés nélküli túrótorták, joghurttorták alját is elkészíthetjük puffasztott alapanyagokból, ilyenkor érdemes kicsit megtörni a nagyobb szeműeket.
A puffasztott gabonával készített ételek esetében érdemes szem előtt tartani, hogy az amaránt és a köles gluténmentes alapanyag. Emellett arra is legyünk tekintettel, hogy bár sok puffasztott gabonafélének magas a vitamin- és ásványi anyag tartalma, kalóriatartalmuk sem elenyésző.
A házilag készített csokoládékban nagyon jól muzsikál a rizspehely, amivel mindenféle remek pohárkrémeket is díszíthetünk, gazdagíthatunk. Az egészségesnek azért nem nevezhető, de minimális csokoládé felhasználásával előállítható, pehelyből készített forgácsokkal is remekül elüthetjük az édesség utáni vágyunkat.
sütőt előmelegítjük 200 fokra • az első 5 hozzávalót (azaz a zöldségeket, a bab kivételével) egy nagy tepsibe szórjuk • meglocsoljuk kevés olívaolajjal, fűszerezzük, jó alaposan...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásfehérjét felvertem, majd habosra kevertem a vajat a porcukorral. Utána hozzáadtam a 4 tojás sárgáját, majd beleforgattam a vajas masszába a felvert tojásfehérjét. A rizslisz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA spenót leveleket a fokhagymával megfőzöm a tejben nagyjából 15-20 perc alatt, majd beleteszem a kis darabokra felvágott kenyeret. Jól összekavarom, megvárom amíg a kenyér jól meg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA spenót kivételével az összes alapanyagot egy turmixba tesszük, a fokhagymát megpucolva és reszelve hozzáadva, és simára dolgozzuk. A spenótot finomra vágjuk, és a keverékhez adju...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű