1 kg Bonduelle szeletelt csiperkegomba
A GOMBAPÖRKÖLTHÖZ:
2 közepes vöröshagyma
4 evőkanál olaj
kb. 1 csapott kiskanál só
1 evőkanálnyi jóféle pirospaprika
1 mokkáskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista
2-3 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 mokkáskanál szárított borsikafű
fél csokor petrezselyem
2 dl tejföl
1 evőkanál finomliszt
A GOMBÁS NOKEDLIHEZ:
5 dkg szárított erdei gomba (kucsmagomba, vargánya, érdes tinóru,rókagomba, vagy erdei gomba keverék)
45 dkg finomliszt (egészségesebb, ha a fele Graham-liszt)
1 kiskanál só + só a főzéshez
kb. 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
2 tojás
4-4,5 dl hideg víz
2 evőkanál olaj
ELKÉSZÍTÉS
Ha csak egyetlen bográcsunk van, akkor praktikus előre megfőzni a köretet.
Ehhez a szárított gombát merülőmixerrel vagy kávédarálóban porrá őröljük, azután a liszttel, a sóval és a borssal összeforgatjuk.
A tojásokat hozzáadjuk, majd a vízzel összekeverjük, hogy a tészta se túl lágy, se túl kemény ne legyen, de nem kell túlzottan kidolgozni.
Aki szereti, finomra vágott petrezselyemmel és/vagy metélőhagymával is fűszerezheti.
A hagyományos galuskához hasonlóan kifőzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük és az olajjal összekeverjük. Letakarva betesszük a hűtőszekrénybe.
A gombapörkölthöz való hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd egy bográcsban, az olajon, közepesen erős tűz fölött 3-4 perc alatt megfonnyasztjuk.
Kissé megsózzuk (így hamarabb szétfő), 1 deci vizet ráöntünk, és lefödve, kis lángon zsírjára sütjük. Azért kell a hagymát kicsit párolnunk, hogy szétfőjön, ne maradjon darabos a gombapaprikásban.
A gombát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, majd a zsírjára sütött hagymához adjuk.
Erős tűz fölött 5-6 percig pirítjuk, majd a pirospaprikával meghintjük.
A Piros Arannyal tüzesítjük, s ha a gomba nem engedett volna elég levet, 1-2 decinyi vizet ráöntünk az sose baj, ha szaftosabb, levesesebb, és a paprika sem ég meg, majd 4-5 percig főzzük.
Eredetileg más fűszer nem kell bele, de nagyon jót tesz neki, ha zúzott fokhagymával, borssal, morzsolt borsikával és apróra vágott petrezselyemmel is megbolondítjuk az ízét.
Sózni csak a végén szabad, mert a gomba nagyon összeesik, az étel könnyen elsózható!
A tejfölt a liszttel és egy kevés hideg vízzel (lehet főzőtejszín is) simára keverjük, a gombapörkölthöz öntjük, 2-3 percig főzzük.
Ha kész, a paprikást átszedjük egy tálba, lefedve melegen tartjuk.
A bográcsot kiöblítjük (ez nem kötelező), a gombás galuskát belerakjuk, kevergetve megforrósítjuk.
A sima csirkemell könnyen kiszárad, hogy ez ne így legyen, a csíkokra vágott csirkehúst célszerű összekeverni pár kanálnyi fokhagymás joghurttal. (Ha minden kötél szakad, tejfölt i...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA megmosott, papírtörlővel leitatott csirkemellet 2-3 cm vastag kockákra vágjuk (próbáljuk egyelőre, hogy egyformán süljenek meg, de ne legyenek nagyon vékonyak sem, hogy süt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA snidlinget, bazsalikomot, oregánót apróra vágjuk. A hússzeleteket kiklopfoljuk, sózzuk. Az apróra vágott zöld fűszereket elkeverjük a krémsajttal, majd ízesítjük sóval és borssal...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA húst vékony szeletekre vágjuk és átkenjük a fűszerekkel. Kevés olajban mind a két oldalát 2-3 percig sütjük, majd hozzáadjuk a felaprított gombát és a zúzott fokhagymát. Öntünk a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű