menu

Családireceptkönyv.hu

Tonhalsaláta, a non plus ultra


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Készül a tonhalsaláta
Készül a tonhalsaláta
Ahogy én csinálom:

1 tonhal konzerv
2 tojás
2-3 nagy marék zöldféle (spenót, ruccola, madárbegy, jégsaláta, fejes saláta, ami van)
hagymaféle (most lila- és fokhagyma)
ízlés szerint zöldségek, maradékok a hűtőből (most paradicsom, paprika, uborka, avokádó)
olivabogyó
friss gyömbér
szórásnyi mag (napraforgó, tökmag, lenmag, pisztácia)
fél citrom leve

Elkészítés:


A megmosott salátára rákaparom a tonhal konzervet, ha sós leveset veszek, akkor leöntöm annak a levét és a kész salátára rálocsolok még egy csurgatásnyi extra szűz olíva-, lenmag- vagy tökmagolajat.
A tonhalnak magas a fehérje és alacsony a szénhidrát tartalma. Gazdag Omega 3 telítetlen-esszenciális zsírsavban, amit testünk nem képes előállítani, viszont rendszeres fogyasztása hozzájárul a szív- és érrendszeri, illetve a cukorbetegség megelőzésében, felelős az immun- és idegrendszerünk megfelelő működéséért. Visszaépítik és erősítik a sejtek védőhártyáját (más néven sejtmembránt). A sejtek közötti kommunikációban épp úgy szerepet játszanak az esszenciális zsírok, mint a hormontermelésben, a sejtosztódás folyamatában, az oxigén vérben történő szállításában és így tovább. Az őszi fáradság, kedvetlenség, depresszió ellen is jótékonyan hat a tonhal, illetve az összes hidegvízi hal (lazac, makréla, pisztráng, hering, szardínia) húsában és olajában található Omega 3. Na meg persze a sport. Az jó még az őszi fáradságra, de erről egy másik posztban.

Szóval a tonhal tele van ásványi anyagokkal. Például szelénnel, amely a jó máj funkciókért is felelős erős antioxidáns. Magnéziummal, amely mennyire fontos? Annyira, hogy minden sejtünkben megtalálható, bevitele elengedhetetlen a szervezet kiegyensúlyozott működéséért az anyagcserétől elkezdve az izmok működéséig. Foszforral, amely az anyagcsere és az idegrendszer optimális működésétől kezdve, az enzimek és az izmok működésén át, a csontozat felépítéséig mindenhol szerepet játszik. És káliummal, amely az idegrendszer, az izomzat megfelelő működésén kívül még vérnyomás stabilizáló szereppel is bír.

Jelentős még B1-B3-B6 vitamin tartalma, amelyek vízben oldódó vitaminok, tehát folyamatos pótlásukról gondoskodni szükséges az idegrendszer és a zsír-fehérje anyagcsere működéséhez. A B-vitaminok valójában egy nagy komplex családot alkotnak, az egyik hiánya a többire is hatással van, hiányuk a sejtek elöregedésével, emésztési rendellenességgel, további súlyos hiánybetegségekkel járnak.

2. Vágok hozzá zöldséget és hagymát, ami fontos antioxidánsokat tartalmaz, baktériumölő és immunerősítő hatású, gyorsítja az emésztést és a fehérje-, zsír-, szénhidrát anyagcserét. Vízhajtó, vérképző, koleszterinszint csökkentő, gazdag A-C-E-B1,2 vitaminokban, ásványi anyagokban (vas, jód, kálium, kálcium, foszfor, szelén, cink) és flavonoidokban. Ezen csodás hatásai nyersen fogyasztva érvényesülnek a legjobban.

Amúgy tudtátok, hogy a hagymaszagú lehelet igazából nem a gyomorból vagy a bőrödről jön, hanem a gyomorban felszabaduló, a hagymafélék jótékony hatásait is kiváltó alliin nevű kéntartalmú elővegyület szétzúzáskor felszabaduló allináz nevű enzim illóolajai jutnak el a tüdőbe, és azért van a kellemetlen szájszag? Úgyhogy mikor hagymaszagú szájjal ébredsz, legalább az a tudat vigasztaljon, hogy sok-sok hasznos tápanyagot is bevittél a szervezetedbe.

Tonhalsaláta ala Tündi
Tonhalsaláta ala Tündi
3. Rászórok a salátára olivabogyót, némi avokádót, egy kevés magvat, szezámmagot és néhány vékony szelet pucolt friss gyömbért is vágok bele, majd hozzáteszem a tojást. A tojás igazi fehérjebomba, plusz a benne lévő B-12 vitamin és folsav elengedhetetlen az idegrendszer működéséhez és a vérképzéshez is. Gazdag lecitinben és kolinban, ami a májban lévő zsírmolekulák feldolgozása miatt fontos, valamint az agyban a sejtek közötti ingerület-átvivőként is funkcionál.

D-vitamin, kálcium és foszfor tartalma együttesen hatnak a csontozatra, hozzájárulnak a csontritkulás megelőzéséhez.

Gazdag fehérjében, aminosavakban (mind a 9 esszenciális), ásványi anyagokban (szelén, cink, vas), luteinben, amely az egészséges látáshoz szükséges.

4. Borssal, csili pehellyel és friss facsart citrom levével ízesítem a kész salátát. Én külön sózni nem nagyon szoktam, mert egyszerűen nem hiányzik belőle. Citromot, limot, narancsot sűrűn használok a salátáimhoz, mert finom ízt ad a legtöbb ételnek, azon kívül emésztésserkentő, méregtelenítő, antibakteriális hatású, természetes antibiotikum és koleszterin-szint csökkentő.

Tonhalsaláta, a non plus ultra

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Saláták / Hidegtálak,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Tünde
Majonézes krumplisaláta
Majonézes krumplisaláta

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Detty
Tzatziki
Tzatziki

1.A kígyóuborkát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd kinyomkodjuk belőle a nedvességet. 2.A fokhagymát lereszeljük, vagy nagyon apró darabokra vágjuk. 3.Összekeverjük a reszelt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: ani44
Rántott gomba Párolt zöldségge
Rántott gomba Párolt zöldségge

A gombákat mossuk meg és vágjuk le a tönkjeit felesleges a "bőrüket" is lehúzni - majd egy kicsit sózd be. Forgassuk meg őket lisztben, besózott felvert tojásban és morzsában. Bő...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Cukkinis tésztasaláta
Cukkinis tésztasaláta

A megtisztított és karikára szeletelt cukkinit sózd be, és hagyd állni 30 percig. A paprikát, miután kiszedted a magját, kockázd fel, és olajban süsd ropogósra. Szedd ki egy tálba,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk