Ecetes fokhagyma – Hihetetlenül finom íze van. Ha egyszer megkóstoljuk, egészen biztosan beleszeretünk. Egészen kis üvegeket használjunk, hogy egyszerre el lehessen fogyasztani azt, amit éppen megnyitottunk. Szükségünk lesz fokhagymára, borsra, ecetre, sóra, cukorra és egy kis darab csípőspaprikára. Tisztítsuk meg a fokhagymákat, és tegyük a gerezdeket az üvegekbe, adjuk hozzá a csípőspaprikát és a borsot. 500 ml víz, 500 ml ecet, 3 kanál cukor, egy kanál só keverékéből készítsünk levet, majd forraljuk fel, és öntsük rá a fokhagymára. Egy hét alatt beérik, és akár évekig is eláll.
Forrás: twice.hu
Ecetes hagyma – Szükségünk lesz egy kiló, lehetőleg minél kisebb, diónagyságú hagymára. Továbbá szerezzünk be egy kisebb csípős paprikát, borsot, tormát, sót, cukrot, vörösborecetet, mustármagot. A hagymákat pucoljuk meg, mossuk meg, és tegyük üvegekbe. Vigyázzunk arra, hogy a hagyma egyben maradjon, ne essen szét. Keverjünk el hat evőkanál balzsamecetet és egy evőkanál cukrot. Egy edénybe tegyünk oda 2 liter vizet 2 kanál sóval főni, hagyjuk kb. 5 percig forrni, majd keverjük hozzá a balzsamecetet. Ezzel a lével töltsük fel az üvegeket, majd zárjuk le. Körülbelül négy hét alatt érik össze, és ekkor már ehetjük is. Sötét, hűvös helyen négy hónapig tárolhatjuk.
Birsalma, szőlő és szilva ecetesen. Álomkombináció. – Ez a savanyúság tökéletes lesz majd a karácsonyi asztal mellé, de bármilyen húshoz ajánlott egész évben. Nyugodtan keverjük össze a birsalmát a szőlővel és a szilvával, hiszen nagyon finom ízharmónia keletkezik belőlük. Az ideális arány 2 nagy birsalma, 2-3 fürt fekete szőlő, 2 fürt fehér szőlő, egy kg. aszalt szilva. Szükség lesz egy fél liter vízre és fél liter fehér borecetre, 200 gramm cukorra, három evőkanál mézre, egy teáskanál sóra, szegfűszegre és fekete borsra.
Mossuk meg a gyümölcsöket, majd tegyük üvegbe. A szőlőszemeket hagyjuk a szárán, csak a hibás darabokat távolítsuk el. Tegyük bele a mézet az üvegbe, majd készítsük el a szirupot. Az összes hozzávalót tegyük egy lábasba, majd tegyük fel forrni. Kevergessük jól össze, majd töltsük bele az üvegbe. Zárjuk rá a kupakot, majd jól rázzuk össze, hogy a méz is tudjon feloldódni.
Nincs annál finomabb, mint amikor a nagymama régi, féltve őrzött receptje alapján tesszük el az ecetes hagymát, fokhagymát vagy akár a szőlőt. Fontos, hogy teljesen tisztított, jódmentes, finom sót használjunk.
Nem ajánlott tengeri sót használni. Ezeknél a savanyúságoknál az ecet az egyik legmeghatározóbb alapelem, ezért válasszuk a legjobb minőségűt, lehetőleg borecetet.
Az uborkát mosd meg és vágd le a végeit. A tormát tisztítsd meg és vágd csíkokra. Az uborkát tedd egy tálba, add hozzá a tormát, a megtisztított fokhagymagerezdeket és a kaprot. A...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz egészet összekeverjük miután a só és cukor elolvadt rámerjük az üvegben levő uborkára.Lezárjuk és már vihetjük is a kamrába.Kevesebb cukorral paprika eltevéséhez is használhatju...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAlapos mosás után az uborkát legyaluljuk, vagy hosszában négyrét vágjuk. A végeit vágjuk le, leginkább a virágos része felől, állítólag arról puhul az uborka. Tiszta üvegekbe (ná...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA káposztát (kb 6 kiló) legyalulom egy nagyobb edénybe majd kb 2% asztali sóval behintem. Hagyom állni kb fél órát. A borsikafüvet egy 5 literes üvegbe teszem és egy kevés vízz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű