menu

Családireceptkönyv.hu

Sertéspörkölt


Írta:

Elk. idő: 125 per
Adag: 6
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:




1 kg sertéshús - legjobb a lapocka, esetleg comb
2 nagyobb hagyma
5 evőkanál zsiradék
4 teáskanál pirospaprika
1 teáskanál só
Őrölt bors (kb. 1/4 tk.)
1 nagyobb paradicsom
1 db zöldpaprika

Elkészítés:


1. Először készítsd elő a hozzávalókat. Tisztítsd meg és vágd ízlés szerinti méretű kockákra a húst, a sertéspörköltbe általában 1,5-2 cm-es húskockákat teszünk. Vágd apróra a hagymát. Kockázd fel a paradicsomot és a paprikát.
2. Egy nagyobb lábasban hevíts fel 5 evőkanál zsiradékot, és fonnyaszd meg benne a hagymát közepes-magas lángon, amíg aranysárga nem lesz, ez kb. 6-7 perc.
3. Amikor a hagyma aranyszínű, húzd le a tűzről, add hozzá a pirospaprikát és keverd el.
4. Tedd vissza a lángra, add hozzá a húst és keverd jól el. Folytasd a hús pirításával közepes-magas lángon, időnként megkeverve kb. 6-7 percig, amíg minden oldalán átpirul. Ilyenkor még ne adj hozzá plusz folyadékot!
5. Add hozzá a kockákra vágott paradicsomot, paprikát, sózd és ízesítsd borssal. Keverd át és főzd tovább közepes lángon 5 percig. Időnként keverd meg.
6. Öntsd fel egy kevés vízzel, éppen hogy ellepje. Ez ne legyen több egy dl-nél. Vedd le a lángot takarékra, és főzd tovább félig lefedve.
7. A sertéspörkölt a hústól függően kb. 75-90 perc alatt fő puhára. Mindvégig alacsony lángon, félig lefedve főzd. Nagyjából 15 percenként keverd meg, és nézd meg, hogy elfőtte-e a levét. Ha igen, akkor öntsd föl egy nagyon kevés vízzel, ez tényleg legfeljebb egy fél deci legyen egyszerre, és összesen sem kell több, mint 2,5 decit aláönteni.
8. A legvégén pirítsd le teljesen zsírjára a sertéspörköltet, önts alá 1 dl vizet, és forrald fel. Így lesz tökéletes, sűrű és szószos a végeredmény.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ami a zsiradékot illeti, természetesen a sertéspörkölt készíthető olajjal is, bár nem hiszem, hogy attól bármennyire is egészségesebb lenne, hogy az amúgy is sok szempontból megkérdőjelezhető finomított olajat használod. Én mindenesetre zsírral javaslom készíteni, így sokkal ízletesebb lesz. Sertészsír is használható, de igazán különleges zamatot ad neki a jó minőségű kacsa- vagy libazsír.

Sertéspörkölt

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Vadas szittya módra
Vadas szittya módra

Vadas agglegényesen több napra ! 2kg lapockát megfőzok 4-liter vízben so egész bors kb egy kanálnyi meg két szép babér levél meg egy kiló sárgarépával (a negyede lehet fehér répa i...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Mamika
Piros kumpli
Piros kumpli

A krumplit megmossuk, héjában megfőzzük, megpucoljuk, és karikára felvágjuk. Közben a hagymát finomra vágjuk, és 1-2 kanál zsíron üvegesre pároljuk, lefedjük és addig...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Töltött káposzta
Töltött káposzta

1. A füstölt húst megmossuk (ha kemény, előző este beáztatjuk hideg vízbe), méretének megfelelő edénybe tesszük, és annyi hideg vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje, majd fedő alatt...

Elkészítési idő: 2 ó 30 p
Nehézség: Közepes
share
Avatar Valenciai paella
Valenciai paella

A zöldségeket felaprítjuk, a húsokat előkészítjük. (A tengeri mixet olvasszuk ki, ha fagyasztott, és jól csepegtessük le.) Elkészítjük a sofrito-t (alaplevet). Ehhez egy nagy lapo...

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk