menu

Családireceptkönyv.hu

Töltött káposzta


Írta:

Elk. idő: 2 ó 30 p
Adag: 4 fő
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


300 g füstölt sertéshús (csülök, tarja, comb, oldalas)
1 közepes fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
50 g füstölt szalonna
100 g paprikás füstölt, paprikás kolbász
1 kg savanyú káposzta
8 savanyított káposztalevél
400 g darált sertéscomb vagy -lapocka
1 tojás
80 g kerek szemű rizs
1+1 kk. pirospaprika
só, bors
1 babérlevél
2 ek. olaj vagy zsír
30 g finomliszt
2 dl tejföl
1-2 szál petrezselyem

Elkészítés:


1. A füstölt húst megmossuk (ha kemény, előző este beáztatjuk hideg vízbe), méretének megfelelő edénybe tesszük, és annyi hideg vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje, majd fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára főzzük (1-1,5 óra, kuktában 40 perc).

2. Közben a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A szalonnát apróra felkockázzuk. A kolbászt langyos vízzel leöblítjük, lehúzzuk a héját (A), felkarikázzuk. A savanyú káposztát szűrőtálba tesszük, kissé kimossuk, hogy vad savanyúságát elveszítse, majd lecsepegtetjük. A káposztaleveleket széthajtogatjuk, leöblítjük, vastag levélerükről levágjuk a „domborulatot” (B) vagy húsverővel elvékonyítjuk.

3. A töltelékhez a szalonnát zsírjára pirítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, kissé hűlni hagyjuk, majd a tojással, a rizzsel, az áttört fokhagymával, 1 kk. pirospaprikával, ízlés szerint sóval és borssal együtt a darált húshoz adjuk (C), összedolgozzuk. Arányosan elosztva a káposztalevelek közepére halmozzuk (D), felhajtjuk rá előbb a levél torzsa felőli részét, majd a két szélét-szárnyát, végül nem túl szorosan feltekerjük (E).

4. Kiemeljük a füstölt húst a levéből, beletesszük a savanyú káposzta felét, tetejére rendezzük a töltelékeket, hozzáadjuk a babérlevelet (esetleg 1 kisebb csípős-csöves paprikát is), majd betakarjuk a maradék savanyú káposztával (F). Hozzáadjuk a kolbászkarikákat, és mérsékelt tűzön, fedő alatt, az egészet puhára főzzük (45-50 perc).

5. Óvatosan kiemeljük a töltelékeket a káposztából. A zsiradékban rózsaszínűre pirítjuk a lisztet, a tűzről lehúzva belekeverjük a maradék 1 kk. pirospaprikát, majd felöntjük és simára keverjük 1 dl hideg vízzel, azaz rántást készítünk. Az aprókáposztához adjuk, és jól összeforraljuk (10 perc).

6. Felaprózzuk a füstölt húst, a töltelékekkel együtt visszatesszük a káposztába, és szelíd tűzön összeforrósítjuk. Tálaláskor megöntözzük tejföllel, és paprika- vagy pirított szalonnadarabkával, petrezselyemmel díszítjük. Friss házikenyér illik hozzá.

Trükkök, tippek, praktikák:


Tippek:
– Kitűnő „aranytartalék”, hiszen a hűtőben/hideg helyen sokáig eltartható, így akkor sem éri meglepetés a háziakat, ha éppen váratlan vendég érkezik.
– Ha többszöri, illetve későbbi fogyasztásra szánjuk, eleve bánjunk csínján a sóval, mert az érlelődés-melegítés során sósabb lesz, mint friss korában érezzük. Mivel melegítés közben könnyen odakozmál, legjobb, ha fedő alatt, mérsékelt tűzön a sütőben (vagy kisebb mennyiség esetén mikróban) forrósítjuk át. Csak úgy gusztusos, ha a töltelékek egyben maradnak, ezért lehetőleg nem kavargatjuk, inkább csak rázogatjuk!
– Pompásan bírja a mélyhűtést, ünnepek előtt akár 2-3 héttel is elkészíthetjük, majd kisebb adagokban lefagyasztjuk, és fogyasztás-melegítés előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni.

Változatok:
– A töltelékbe való sertéshúst fele arányban marha- vagy pulykahússal helyettesítjük, noha a túlságosan sovány húsból készült töltelék kevésbé szaftos és ízletes.
– Készülhet darált baromfihússal is, különösen finom libamellel, de egy kevés hájat-bőrt mindenképpen daráljunk a húshoz, mert különben túlságosan száraz lesz.
– A zsírosabb füstölt sertéstarját, -oldalast vagy -combot kiválthatjuk füstölt csonttal vagy füstölt pulykacombbal, továbbá a kolbászt is elhagyhatjuk – az a lényeg, hogy kerüljön bele valamilyen füstölt „kellék”, amely megadja a zamatát.

Italajánlat:
Száraz fehérbor, rozé

Töltött káposzta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Veres
Krumplis tarhonya
Krumplis tarhonya

A hagymát megpucoljuk, felaprítjuk, 4-5 evőkanál olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a megtisztított, apróra kockázott krumplit, sózzuk, borsozzuk, és néhány perc alatt, folyama...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Klasszikus chili con carne
Klasszikus chili con carne

A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk és az olajon üvegesre pirítjuk. Apró kockákra vágjuk a paradicsomot is és a hagymához adjuk.A darált marhahúst hozzáadjuk a hagymákhoz és pa...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: PIRO
Zelleres sertéssült
Zelleres sertéssült

A hússzeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, köményezzük, fokhagymával bekenjük, majd nyílgyökérlisztbe forgatjuk. A kókuszzsírt egy lábasban felmelegítjük, világosra pirít...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Éva
Sólet, ahogy én készítem
Sólet, ahogy én készítem

A hagymákat apróra vágjuk, megfonnyasztjuk a zsiradékon. Kacsasütőben vagy római tálban készítem. A tálba lerakjuk a beáztatott bab felét . Rárakjuk a kockára vágott füstölt tarj...

Elkészítési idő: 4 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk