A tésztához:
1,dl 2,8%-os tej
1,1 dkg élesztő (friss)
3 dkg vaj (olvasztott)
4 dkg porcukor
25 dkg búzaliszt
1 csipet só
1 db tojássárgája
1 dkg vaníliás cukor
0,5 dkg kakaópor - holland
0,5 dkg mazsola
A kenéshez:
tojás (közepes, "M"-es méretű)
A szóráshoz:
jégcukor
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben. Ehhez a langyos tejbe tesszük az élesztőt, és a porcukrot. Elkeverjük, majd 10 percre félretesszük.
Mikor felfutott az élesztő, összeállítjuk a tésztát. A lisztet, sót, tojássárgát, olvasztott vajat, vaníliás cukrot, és a felfutott élesztős keveréket összeöntjük, sima tésztát dagasztunk.
A kész tésztát két egyenlő részre szedjük. A tészta egyik felébe kakaóport gyúrunk, a másikba pár szem mazsolát.
Kiolajozott edényben kb. 30 perc alatt duplájára kelesztjük a tésztákat.
Ha megkeltek két, kb. 65 cm hosszú rudat sodrunk mindkét tésztából, és megfonjuk a kalácsot.
A fonás pontos technikáját a videón nézheted meg. A végét összecsípjük, és alá hajtjuk.
Egész tojással megkenjük, és ismét 30 percen át kelesztjük.
Kelesztés után másodszor is megkenjük, jégcukorral megszórjuk, majd 30 percen át sütjük, előmelegített 170-180 C-os sütőben.
A kisült, kihűlt húsvéti fonott kalácsot kihűlés után szeleteljük.
Elkészítése: Az alsó lap: A tojás sárgákat a porcukorral, a hideg vízzel habosra keverjük és hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. 160 fokon, lassú tűznél megsütjük. A...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA gyümölcsöket kockákra vágjuk, és egy leveses fazékba tesszük, a citromot beleszeleteljük. Felöntjük vízzel, megsózzuk, a fűszereket egy teatojásba téve belelógatjuk, és forrás...
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: KönnyűA hagymákat felszeleteljük. Felolvasztjuk a vajat, rátesszük a hagymákat, megsózzuk és lassú tűzön pirítjuk. Hozzáadjuk a lisztet, majd kicsit pirítjuk még. Előbb kevés hideg...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűElkészítés: A száraz és folyékony hozzávalókat külön edényben összekeverjük, majd az alapanyagokat összegyúrjuk és 5 percig pihentetjük. Ezután a tésztát, bambuszrostlisztes mun...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű