25 dkg liszt (15 dkg búzaliszt, 10 dkg tönköly fehér liszt)
1 tasak instant élesztő
2 dl langyos víz
1 tk. cukor
2,5 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál só
1 tk. oregánó
Az instant élesztőt elkeverem a cukorral, langyos vízzel, olíva olajjal. A lisztet meglangyosítom, majd hozzákeverem a sót, és az oregánót. A "kovászba" beleadagolom a lisztet, robotgép dagasztókarjával jól összedolgozom. Lágy tészta lesz belőle. Cipót formázok belőle, megkenem olíva olajjal (kelésnél ne száradjon ki a tészta).
Meleg helyen 45 percig duplájára kelesztem. Ha megkelt, átgyúrom, és és egyszer-kétszer az asztallaphoz csapkodom, ettől még könnyebb lesz a tészta. Kör alakokra nyújtom. Belehelyezem az előzetesen olívaolajjal kikent tepsibe. A széleit visszahajtogatom, hogy legyen pereme, és még kb. 10 percig pihenni hagyom.
Feltétnek bármit lehet rá rakni, ami otthon van.
220 fokos előmelegített sütőben 18-20 perc alatt kész.
A pizza tésztájába lehet tenni olívabogyót, ezt úgy szoktam, hogy a lisztbe keverem a felaprított olajbogyót.
A lisztből, tejből, vízből és sóból sima tésztát keverünk, a tojásokat felverjük és habverővel vagy robottal a tésztához keverjük. 10-20 percig pihentetjük. Közben elkészítjük a tö...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű1. Lépés Az élesztőt 1deci tejben kevés cukorral felfuttatom. A lisztbe mélyedést készítek, ide kerül bele a felfutott élesztő és a vaj kivételével a többi hozzávaló. 2. Lépé...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: Közepes1. A tésztát sós vízben kifőzöm. A darát egy kis olajon megpirítom, majd sózom, felöntöm kb. 1,5 dl vízzel, és morzsásra szárítom. 2. A kifőtt tésztához hozzákeverem. 3. Le...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztát lobogó sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük és kevés olajjal összekeverjük. A grízt 3 ek olajon lepirítjuk, majd ráöntjük a forró vizet, elkeverjük, lefedjük és 15-20 perc...
Elkészítési idő: 0,5 óra Nehézség: Könnyű