: 2 kg liszt, 6 dkg élesztő, 20 dkg zsír, 6 tojás, 8-10 ek. cukor, 1,3 l tej, pici só; a töltelékhez: 30 dkg mák, 25 dkg cukor, 30 dkg dió, 20 dkg cukor, 1 marék aszalt szilva
A fumu tésztájának elkészítése nem bonyolult, minden jó háziasszony könnyen meg tudja csinálni. Különleges tudást a díszítése igényel. A lisztet meglangyosítjuk, nagyobb tálba szitáljuk. Az élesztőt 3 deci langyos, cukros tejben elkeverjük, kovászt készítünk. Meleg ruhával letakarva megkelesztjük. A cukrot 5 tojással, pici sóval elkeverjük, a langyos tejet hozzáöntjük, és a megkelt kovászhoz adjuk. Összekeverjük a liszttel, megdagasztjuk. Ha már kezd simulni, a meglangyosított, folyékony zsírt az edény oldalához öntjük, a tésztába dolgozzuk, míg szép sima, szinte selymes lesz és az edénytől, kezünktől elválik. Cipóformára alakítjuk, beszórjuk liszttel, és meleg ruhával letakarva, meleg helyen 1,5 órán át kelesztjük. Lisztezett deszkára öntjük. 4 darabra vágjuk, gyengén átgyúrjuk, cipókat formálunk, letakarva 20-25 percig pihentetjük. Egy cipót félretesznek a fumu díszítésére. A három cipót egyenként ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Nem túl vastagon az egyiket cukros dióval, a másikat mákkal, a harmadikat az apróra vágott aszalt szilvával megtöltjük. (Töltelékként más finomságok is használhatók, a lényeg az, hogy minden tésztadarabba más-más töltelék kerüljön.) Ugyanúgy felcsavarjuk, mint a bejglit. A három rudat összefonjuk. Gyengén zsírozott és lisztezett tepsibe (40x30 cm) tesszük. Ezzel azonban nincs befejezve a fumu készítése, most jön a munka nagyobb tudást igénylő része. Az elején díszítésre félretett tésztát vékonyra lapítjuk, kisebb-nagyobb darabokra vágjuk, kisodorjuk, és ezekből a kis tésztadarabokból díszítjük ki a kalácsot, alakítjuk ki a baba fejét, ruháját. A fumu fejére hármas fonásból hajat illesztünk, hasonló módon készül a nyakra helyezett gyöngysor. Szalagnak kisebb-nagyobb hosszúkás és keskeny sávokat vágunk ki, sűrűn kicsipkézzük, és ferdén, keresztben, hullámosan helyezzük el többfelé a fumu testén. Kialakítjuk a fülét, szemét (kávé- vagy babszemből rakjuk ki), orrát, száját és más testrészeit (köldök, bögyörő) is. Az így elkészített baba-kalácsot megkenjük a fölvert tojással, és meleg helyen 1 órán át kelesztjük. Ismét megkenjük tojással, és előmelegített sütőben, kb. 200 °C fokon, 40-50 percig sütjük. Ha a teteje erősen barnulna, letakarjuk vízben áztatott zsírpapírral
A lisztből és 4 tojásból nokedlit készítünk a szokott módon. Ha kész leszűrjük és tűzálló tálba vagy tepsibe terítjük. A tejfölt a másik 4 tojással, némi sóval borssal kikeverjük....
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesNagy fazékban sós vizet forralunk, és haraphatóra (al dente) főzzük benne a tésztát a csomagolásán olvasható utasítás szerint. Közben a megtisztított fokhagymagerezdeket félbevágj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA spenótot kevés vajon megfonnyasztjuk. A pennét al dente főzzük, majd szűrőkanállal leszűrjük a serpenyőbe. A főzővízbe dobjuk 3 percre a borsót. Leszűrjük, és a tészta m...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vöröshagymát apróra vágjuk, a burgonyákat meghámozzuk, és pici kockákra vágjuk. Minél kisebbekre vágjuk, annál hamarabb megpuhul. A hagymát az olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű