750 g mélyhűtött zöldborsó (vagy 1 kg friss, héjával és hajtásaival)
200 g rizottó rizs (Vialone nano)
60 g vaj
4 evőkanál olívaolaj
1 liter zöldség alaplé
1 fej hagyma
5 dkg reszelt parmezán sajt
Friss petrezselyem
Só
Bors
Egy nagyobb lábasban olvaszd meg a vaj felét és az olajat. Add hozzá az apróra vágott hagymát, illetve apróra vágott petrezselymet. Párold a hagymát üvegesre kb. 3-4 perc alatt.
Add hozzá a zöldborsót és egy merőkanál alaplét, és főzd 5 percig alacsony lángon.
Add hozzá a zöldborsót
Öntsd fel a maradék alaplével és öntsd bele a rizst. Gyakran kevergetve főzd addig, amíg a rizs al dente nem lesz, vagyis megfőtt de még harapható.
A pontos főzési idő általában rajta van a rizottó rizs dobozán, Vialone nano esetében ez kb. 16-18 perc. Legyen előkészítve egy kevés forró víz vagy alaplé, ha esetleg túl sok folyadékot szívna be és száraz lenne a rizs.
Ha kész, az eredeti risi e bisi textúráját tekintve inkább egy sűrű levesre hasonlít, még az átlagos olasz rizottóknál is levesesebb.
Főzd al dentére a rizst
Vedd le a tűzről, keverd bele a reszelt parmezánt és a maradék vajat, és melegen tálald.
http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/risi-e-bisi-rizibizi-olasz-modra
Olaszországban nem köretként, hanem előételként vagy még inkább levesként fogyasztják (egyfajta primo piatto), állagát tekintve pedig még a rizottónál is levesesebb, lédús, sűrű levesszerű étel. Igazából olasz szemmel egy borsós-rizses sűrű leves, amit eredeti verziójában pancettával, jófajta olasz szalonnával készítenek.
Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, a cukrot feloldjuk benne, és az élesztőt belemorzsolva felfuttatjuk. Az áttört burgonyát összedolgozzuk a liszttel, az élesztős tejjel, a to...
Elkészítési idő: 75 perc Nehézség: KönnyűA burgonyát meghámozom, zöldségszeletelővel felcsíkozom. A burgonyához adom a karikára vágott újhagymát, a feldarabolt tarját, a tojást, sózom, borsozom, megszórom a liszttel és a...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA tisztított burgonyát vékony karikákra szeljük, mint az uborkát. Egy tepsit vékonyan kivajazunk, a burgonyakarikákat sorban, egymást kissé átfedve lerakjuk. Egy kancsóban a burgon...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: A burgonyát meghámozzuk, majd hosszában kettévágjuk, mindegyiket bevagdossuk vigyázva arra, hogy ne vágjuk át. Mennyiségtől függően egy jénait, vagy egy gáztepsit...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű