Hozzávalók:
Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:
30 dkg liszt
20 dkg vaj (v. 15 dkg sertészsír)
10 dkg porcukor
2 db tojássárga
1/2 citrom reszelt héja
csipet só
Almás töltelék hozzávalói:
1,5 kg alma (édes)
2-3 ek barna cukor
2 cs vaníliás cukor
1 tk őrölt fahéj
1 cs vörös áfonya (v. mazsola)
1/2 citrom leve
1 dl fehérbor (vagy almalé, víz)
20 gramm zselatin (por)
0,5 dl víz
10 db babapiskóta (összemorzsolva)
Elkészítése:
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a vajat (v. zsírt) és gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze. (én zsírral készítettem, mert attól még finomabb, omlósabb lesz a tészta)
Amikor már kellően morzsalékos keverjük hozzá a porcukrot, és a reszelt citromhéjat, majd adjuk hozzá a tojássárgát, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
Ezután vegyük ketté, majd gyúrjuk gombócokká, és tegyük be a hűtőbe (v. hideg helyre) legalább egy órára.
Az egyik tésztagombócot vegyük ki a hűtőből, majd enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki tortaforma nagyságúra. Ezután villával több helyen böködjük meg, hogy sütés közben ne emelkedjen meg a tészta, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy tepsire. (a másik tésztagombóccal is így járjunk el)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 10-15 perc alatt süssük szép világos színűre. (én légkeverésnél, egyszerre betettem mindkét tepsit, majd 150 fokon, 10 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni. Közben készítsük el az almás tölteléket.
Az almát hámozzuk meg, majd a magházat távolítsuk el. Ezután ízlés szerint daraboljuk fel.
Egy serpenyőbe öntsük bele a bort, adjuk hozzá a feldarabolt almát, az áfonyát, szórjuk meg a cukorral, vaníliás cukorral, őrölt fahéjjal, majd facsarjuk rá a citromlevet, és keverjük alaposan össze.
Ezután állandó kevergetés mellett addig főzzük, még a leve teljesen elpárolog, és az alma puhára fől. (pár percig kell csak főzni)
A zselatint keverjük simára a vízzel, majd öntsük hozzá a megfőtt almához. Ezután keverjük alaposan össze, és főzzük még 1-2 percig, majd vegyük le a tűzről, és kevergetve hűtsük langyosra.
A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd helyezzük bele az egyik tésztalapot.
Ezután szórjuk meg az összemorzsolt babapiskótával, majd egyenletesen kanalazzuk rá a langyosra hűlt almás tölteléket.
Ezután helyezzük rá a másik tésztalapot, és tenyérrel kicsit nyomkodjuk le, majd pár órára tegyük a hűtőbe (v. hideg helyre) hogy a töltelék megdermedjen.
Én az elkészült torta tetejét, dermedés után marcipánnal vontam be. Először lekentem egy evőkanál sárgabarack lekvárral, majd ráhelyeztem a vékonyra nyújtott marcipánt. Végül megszórtam porcukorral.
Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a tortát, majd ízlés szerint vonjuk be marcipánréteggel, vagy csak simán szórjuk meg porcukorral. Ezután éles késsel szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.
Összegyúrjuk a tésztához valókat annyi tejjel, hogy rugalmas tésztát kapjunk, és három cipóba osztva, pihentetjük egy órát. Ekkor három lapot sodrunk belőle, és egyenként aranysár...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vajat hagyjuk egy kicsit puhulni, keverjük össze a cukorral, a vaníliás cukorral, majd facsarjuk bele a citrom levét. Ízlés szerint citromhéjat is reszelhetünk bele. Üssük bele a...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA 6 tojás fehérjét felvejük a 20 dkg porcukorral ,majd bele a 20 dkg darált dió + 4-5- kanál liszt +1/2 csomag sütőport előmelegitett sütőben tű próbáig sütjük (kb.20 perc) K...
Elkészítési idő: 30 Nehézség: Közepes