menu

Családireceptkönyv.hu

Kötött galuska leves


Írta:

Elk. idő: 75 perc
Adag: 4
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


15 dkg füstölt szalonna, 2 evőkanál zsír, 2 közepes vöröshagyma, 1 kiskanál jóféle pirospaprika, 2 közepes burgonya (40 dkg), só, 1-2 zöldpaprika és paradicsom, 30 dkg finomliszt, 3 tojás, kb. 1 csapott kiskanál őrölt fekete bors, fél csokor petrezselyem

Elkészítés:


1. A leveshez a szalonnát apró kockákra vágjuk, és egy lábasban a zsírt rádobva kisütjük. A töpörtyűt szűrőlapáttal kiemeljük belőle, a fele zsírt egy serpenyőbe öntjük. A hagymákat megtisztítjuk, az egyiket nagyon finomra vágjuk vagy reszeljük, a serpenyőbe öntött zsírban üvegesre sütjük. A másik hagymát finomra aprítjuk, a lábasban lévő zsíron megfonnyasztjuk, majd a tűzről lehúzva a pirospaprikával megszórjuk, elkeverjük.
2. A burgonyát meghámozzuk, 2,5 centis kockákra vágjuk, a paprikás hagymára dobjuk. Kb.2 liter hideg vízzel fölöntjük, megsózzuk, a paprikát és a paradicsomot karikákra szeljük, szintén a levesalapba rakjuk, de még nem kezdjük el főzni.
3. A kötött galuskához a lisztet a tojásokkal és egy kevés sóval összegyúrjuk, ahogyan a levestésztát szokás, de annál egy kicsit lágyabbra hagyjuk, majd 3 cipóba osztjuk.
Gyúródeszkán egyenként, a lebbencstésztánál is vékonyabbra, kb. 70 x 10 centis csíkra nyújtjuk, a serpenyőben lévő hagymás zsírral megkenegetjük. Egyenletesen megborsozzuk, majd fölcsavarjuk. Egy kicsit megsodorjuk, hogy vékony hosszú tekercs legyen belőle, mert ha vastag, akkor túl nagyok lesznek a kötött galukák, a belsejük meg sem fő. A rúd végére csomót kötünk, levágjuk. Ismét csomót kötünk a rúd végére, ezt is levágjuk, és így tovább. A másik 2 rudat is ugyanígy készítjük el.
4. Közben a krumplis levesalapot fölforraljuk, kis lánra állítjuk, a tésztát belerakjuk, és közepes lángon 25-30 percig főzzük, pontosabban míg a krumpli is, a kötött galuska is megpuhul benne.
5. A vége felé finomra vágott petrezselyemmel behintjük, ha kell, utánasózzuk. Az étel különleges zamatát a bors és hagyma tésztán átfőtt különleges íze adja. Tálaláskor a korábban kiszedett szalonnapörccel megszórjuk.

Kötött galuska leves

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Hot-dog sülve-főve
Hot-dog sülve-főve

Ha friss élesztőt használunk, a langyos vízben, kis cukorral futtassuk fel. Dolgozzuk ki az összes hozzávalóval a tésztát és kelesszük letakarva egy órát langyos helyen. Ha exp...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Gombás burrito
Gombás burrito

Először készítsük el a gombát: Tisztítsuk meg a hagymát, öntsük rá a vizet és 3 percig pároljuk. Közben mossuk meg és aprítsuk fel a gombát. Ha a hagyma megpárolódott, adj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Chili con carne
Chili con carne

Egy lábosban olívaolajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a szeletelt fokhagymát, a felvágott chilit és a cayanne borst. Ha a fokhagyma sárgulni kezd, rátesszü...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Rakott fasírt
Rakott fasírt

A hagymákat apróra vágom és kevés olajon megpirítom. A darált húsból, zsömléből, 2 tojásból, pirított hagymából, sóval, borssal és pirospaprikával fasírtmasszát készítek. Megfőzök...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk