menu

Családireceptkönyv.hu

Foszlós kalács


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


50 dkg finomliszt
1 teáskanál só
6 dkg cukor
1 tojás
2,5 dl langyos tej (+ 0,5 dl a kovászhoz, ha kell olyat csinálnunk)
2 dkg friss élesztő
8 dkg olvasztott vaj


Elkészítés:


A kalácstészta lágyabb ugyan, mint a kenyértészta, de nem sokkal, és semmi estre sem ragacsos. Az élesztővel sem kel túlságosan bőkezűen bánnunk, hiszen ha túlkelesztjük a tésztát, eltűnnek a fonások, a kisült kalács pedig élesztőízű lesz. A kalácstésztába dolgozott zsiradék, cukor és tojás szintén emelik a tésztát. Ha ezt még megfejeljük meleg helyen történő hosszú kelesztéssel, akkor biztos a kudarc.
Szobahőmérsékletű hozzávalókkal dolgozzunk, a tejet is csak langyosítsuk, de ne melegítsük túl.
Ha kézzel vagy kézi mixerrel dagasztunk, akkor készítsünk kovászt, ha kenyérsütőgéppel vagy nagyrobot dagasztókarjával dolgozunk, akkor nem kell, egyszerűen csak morzsoljuk az élesztőt a többi hozzávalóhoz.
A kenyérsütőgépek, dagasztógépek kicsit több folyadékot képesek a tésztába dolgozni, mint a kézi mixerek, vagy a saját két kezünk.
Ha először dolgozunk egy receptből, akkor a megadott folyadékmennyiséget ne öntsük rögtön a tésztához, egy keveset tartsunk vissza, és csak szükség szerint adagoljuk!
A vajat csak a dagasztás második felében adjuk a tésztához, különben rögtön körbeveszi a lisztszemeket, így az élesztő nem fér hozzá, a tésztánk nem, vagy csak nehezen fog megkelni.
Foszlós kalács

Kenyérsütőgéppel vagy nagyrobottal dagasztva

Ha kenyérsütőgéppel/nagyrobottal dolgozunk, akkor a vaj kivételével az összes hozzávalót egyszerűen csak mérjük a gép üstjébe és indítsuk el a dagasztás programot. Én a kenyérsütőmet nyitott tetővel dolgoztatom, így biztosan nem melegíti túl a tésztát. A vajat öt-hat perc után kezdjük adagolni, két-három részletben adjuk a tésztához, így könnyebben felveszi!

A tésztát menet közben ellenőrizzük, ne legyen ragacsos, de túl kemény sem. Ha az ujjunkkal megbökjük, engedjen egy kicsit, de ne tapadjon rá a tésztából.

Ha leáll a gép, azonnal kapcsoljuk ki! Vagy tegyük át a tésztát kelesztőtálba, vagy hagyjuk a kikapcsolt gépben, a tetejét csukjuk le, és 30-35 percig pihentessük.

5351 496529030407010 957163576 n
Kézzel vagy kézimixerrel dagasztva

Ha kézzel vagy kézi mixerrel dolgozunk, akkor a fél deci langyos tejet keverjük el egy teásaknál cukorral, morzsoljuk bele az élesztőt, adjunk hozzá egy-két evőkanál lisztet, és tegyük félre.

Míg az élesztő felfut, a lisztet szitáljuk tálba, keverjük el a sóval és a cukorral! A vajat olvasszuk meg! A liszt közepébe készítsünk mélyedést, ide üssük a tojást, és ide öntsük a közben felfutott élesztőt, valamint a langyos tejet!

Kezdődhet a dagasztás! Amikor már szépen összeáll a tésztánk, a felülete sima, lehet adagolni a zsiradékot. Itt is több részletben kell a tésztához öntenünk. Addig folytassuk a munkát, míg a vaj szépen belesimul a tésztába, és az kezd az edény aljától elválni.

Ezután tegyük kelesztőtálba, vagy takarjuk le a tálat egy vastag abrosszal és hagyjuk 30-35 percig kelni.

Ha letelt a pihenője

A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, osszuk a tésztát annyi egyforma darabba, ahány ágból szeretnénk megfonni a kalácsot. Egyesével gömbölyítsük őket, azaz formázzunk belőlük kis cipókat. Takarjuk le és hagyjuk 10-15 percig pihenni, ezalatt a sikérszálak ismét megnyúlnak, és a tészta formázhatóvá válik.

A pihentetett gombócokat sodorjuk meg hosszú hurkává, aztán csípjük össze a végüknél, és fonjuk meg. Fontos, hogy a fonás ne legyen túl laza, de túl szoros sem!

Óvatosan emeljük át egy sütőpapíros tepsire, igazítsuk úgy, hogy a tésztánk még jócskán meg fog kelni. Verjünk fel egy egész tojást, és azonnal kenjük le a kalácsot! Hagyjuk 30-40 percig szoba- hőmérsékleten pihenni.

A sütőt ezalatt melegítsük elő 170 fokra!

A megkelt kalácsot még egyszer kenjük le felvert tojással. Ezt a trükköt én is nem régen tanultam, így lesz igazán fényes a kisült kalácsunk héja!

A tepsit toljuk az előmelegített sütőbe, és süssük kb. 40 percig. Ha túlságosan barnulna, félidőben borítsunk rá fóliát vagy sütőpapírt.

A kisült kalácsot tegyük rácsra hűlni!

Hibalehetőségek

Túl sok folyadék: ragacsos lesz a tészta..
Nincs elég jól kidolgozva: nincs tele a tészta hólyagokkal.
Keletlen tészta: ha sütés közben reped, de emelkedik és nem esik össze, akkor keletlen volt a tészta, mielőtt sütőbe került.
Túlkelt a tészta: Ha reped és össze is esik, terül, akkor túlkelt a tészta. Megvágva tömör, extrém esetben sületlen állagú.
Túl sok folyadék vagy élesztő+túl meleg helyen kelés: eltűnnek a fonások

Foszlós kalács

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Jucus
Lekváros bukta limara
Lekváros bukta limara

Kevés cukros, langyos tejben elkeverem az élesztőt, hagyom kb. 10-15 percig, míg szépen megemelkedik. A többi hozzávalóval lágy, hólyagos tésztát dagasztok, a vajat csak a végén ad...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar Kelt rózsák
Kelt rózsák

Elkészítési idő: kb 2 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar Kalács-teljes kiörlésű
Kalács-teljes kiörlésű

~A folyékony majd a száraz összetevőket is a kenyérsütő üstjébe mérem, az élesztőt is csak belemorzsolom, lágyabb de nem ragacsos tésztát dagasztok, 30 percet hagyom kelni, fedel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Bory mama
Fonott kalács
Fonott kalács

Az élesztőt cukros tejben felfuttatom. A többi hozzávalót a kakaó kivételével hozzá adom és jól eldolgozom!Ketté osztom a tésztát és az egyikhez hozzá adom a kakaóport. 1 óra pih...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk