200 g Nutri Free Mix per Pane
50 g Glutenix foszlós kalács lisztkeverék
30 g cukor
1 ek. útifűmaghéj
4 g porélesztő
csipet só
1 tojás
1,5 dl meleg tej
1 ek. tejföl
1 ek. olvasztott vaj
eperlekvár
Kenéshez:
1 tojás
A liszteket elkeverjük a porélesztővel, cukorral, útifűmaghéjjal, pici sóval, majd ráöntjük a meleg tejet, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a tejfölt és elkezdjük összedolgozni. Időközben mehet az olvasztott vaj is, dagasztjuk tovább, majd letakarjuk és 40-50 percet kelesztjük.
Ha megkelt a tészta, kevés liszttel még átgyúrjuk - egy pici még kelleni fog neki, hogy jól formázható legyen.
Innentől variálható a dolog, attól függően, hogy hányas fonással szeretnénk fonni, annyi felé vesszük a tésztát, megsodorjuk őket, majd összefonjuk. Én a "csináld, ahogy tudod" és a "csináld ahogy jön" fonásokat ötvöztem, mivel sokat akart a szarka és egy hatos fonást tervezett...
Miután megvolt a kalácska, betettem egy kenyérsütőformába, hogy tutira felfelé terjedjen, ne széltében :D
Megkentem a tetejét tojással, majd 175 fokos sütőben kb. 35 perc alatt készre sütöttem.
Bármikor elkészíthető, nagyon finom, könnyű péksüti sósan és édesen is. Sólet mellé kötelező darab. A száraz hozzávalókat a kelesztőtálba szóróm, -ebben is keverem össze-az éle...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes½ liter tejet langyosra melegítünk, beletesszük a 8 dkg cukrot, elkeverjük, felfuttatjuk benne az 5 dkg élesztőt. A lisztben elkeverjük a 4 dkg sót, majd hozzáadjuk a tejet. Laza...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA hozzávalókból könnyű tésztát dagasztunk, majd letakarva 1 órát kelesztetjük. Amíg kel a tészta 6 darab fél literes fém sörösdobozt betekerünk alufóliával. Amikor szépen megke...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. A langyos tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt kb. 10 perc alatt. A lisztet átszitáljuk, hogy jó levegős legyen, elkeverjük benne a többi cukrot, elmorzsoljuk be...
Elkészítési idő: kb.:1,5 óra Nehézség: Könnyű