♥TÉSZTA:
50 dkg liszt
1 csomag szárított élesztő (7g)
2,5 dl tej
2 evőkanál porcukor
1 tojás
10 dkg margarin
só
♥TETEJÉRE:
1 tojás
6 ek kristálycukor
1 csapott evőkanál vaníliás cukor - bourbon
1 csapott mokkáskanál fahéj (őrölt)
20 dkg dió (darált)
A hozzávalókból könnyű tésztát dagasztunk, majd letakarva 1 órát kelesztetjük.
Amíg kel a tészta 6 darab fél literes fém sörösdobozt betekerünk alufóliával.
Amikor szépen megkel, 6 egyenlő részre osztotjuk, és kb. 1 m hosszú ujjnyi vastagságú csíkot sodrunk minden darabból.
Az alufóliát a dobozokon beolajozzuk és a szélétől indulva feltekercseljük a tésztacsíkokat óvatosan, mert nagyon könnyen szakad. Fontos, hogy picit mindig rátekerjünk az előző sávra, hogy ne legyen rés a kalácson. Ha feltekertük a kalácsot, kicsit hengergessük, mintha sodrófával nyújtanánk valamit. Amikor a végére érünk lisztezett felületen néhányszor megsodorjuk őket, hogy egyenletesen összetapadjanak. További 1/2 órát kelesztjük. Sütés előtt bekenjük a tésztákat felvert tojással és a dió-cukor keverékben meghempergetjük. Felállítva helyezzük a dobozokat egy tepsibe.
200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sülnek a kürtőskalácsok. Picit várunk, hogy hűljenek, majd kihúzzuk a formákat a kalácsból. Ha egy pici szabad helyet hagyunk felül, szépen ki fognak jönni. A kalácsokat még melegen letakarjuk, hogy ne száradjanak ki.
Először tésztát gyúrunk a megadott hozzávalókból, melyet 3 egyenlő részre osztunk. Az egyik darabot, lisztezett nyújtódeszkán téglalap alakúra és lehetőleg jó vékonyra nyújtunk. A...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz élesztőt a tejben a cukorral felfuttatjuk. A többi hozzávalóval összegyúrva rétestésztaszerű tésztát gyúrunk. 1/2 órát pihentetjük. A kakómassza hozzávalóit összekeverjük (ér...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatjuk és összekeverjük az összes hozzávalót, hogy kb rétestészta keménységű legyen. Kelesztjük és ha megkelt 3 cipót formázunk belőle. A cipókat kerek formára ki...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatjuk a tejben. Ehhez a langyos tejbe beletesszük az élesztőt és a porcukrot. Elkeverjük, majd kb. 10 percre félretessük. Amikor felfutott az élesztő, összeá...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű