5 literes üveghez:
- 1,5 l víz
- 3 dl 10%-os ecet
- 25-30 dkg cukor
- 5 dkg só
- 1 púpozott kk. borkénpor
- bors, mustármag
Zöldségek: összesen kb. 3 kg
- egy fej káposzta (kb. 1,5 kg)
- sárgarépa, kápia paprika, hagyma (össz. kb. 1,5 kg)
A zöldségeket felaprítjuk (a paprikát, vékony csíkokra, a répát vékony karikákra, a káposztát vékony csíkokra vágjuk/reszeljük), ezeket jól összekeverjük, majd egy üvegbe jól belenyomkodva beletesszük. A tetejére teszünk pár szem borsot és mustármagot. Hidegen jól összekeverjük a savanyúság levéhez valókat, majd a káposztára önjük, hogy jól ellepje. Ezután jól lezárjuk az üveget.
Kb. 10-14 nap elteltével fogyaszthatjuk.
Ezzel a módszerrel lehet csak uborkát is eltenni, vagy bármilyen zöldséget.
Soma nagymamája féle savanyúság.
Egy tál fölött, sűrű lyukú szűrőben vagy vászonkendőben hagyd a joghurtot lecsöpögni legalább 3 órán át, de még jobb egy egész éjszaka. A tzatzikihoz a legjobb görög joghurtot has...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat (a fűszereken kívül) egy lábasba öntjük, és felforraljuk őket. Alaposan megmossuk az uborkákat és a befőttesüvegeket. Az üvegek aljára tesszük a fűszereket, majd (...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A zöldségféléket megmossuk, megpucoljuk, a hagymát a paradicsompaprikával ledaráljuk; a babot sós vízben előfőzzük, felét ledaráljuk. A paradicsomot meghámozzuk, és szintén leda...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: NehézA tököket megtisztítjuk (a zsengehúsúak héját nem szükséges lehámozni), átengedjük húsdarálón, a kapott, zúzott masszát zománcozott agyagedénybe tesszük, lefedjük fedővel, és sütőb...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű