350 ml vagy 400 g natúr görög joghurt
1 db kígyóuborka
100 g natur krémsajt
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
ízlés szerint só, bors, 6 g fokhagyma
citromlé
Egy tál fölött, sűrű lyukú szűrőben vagy vászonkendőben hagyd a joghurtot lecsöpögni legalább 3 órán át, de még jobb egy egész éjszaka.
A tzatzikihoz a legjobb görög joghurtot használni. Ez sokkal sűrűbb, magasabb zsírtartalmú, mint amit itthon vagy más országokban általában fogyasztunk. Ha nem találsz ilyet, akkor natúr joghurtot dúsíts kb. 10-15% zsíros tejszínnel.
Ha a joghurt lecsöpögött, állítsd össze a tzatzikit. Ehhez először hámozd meg az uborkát Vágd hosszában ketté, kapard ki a magját és reszeld le nagyobb lyukú reszelőn. Sózd be, és hagyd állni kb. fél órát, amíg kiereszti a levét.
Nyomkodd ki erősen az uborkát, ha lehet, minden vizet préselj ki belőle. Tedd egy tálba, add hozzá a lecsöpögtetett joghurtot, a zúzott fokhagymát és az olívaolajat. Egy kevés citromlével ízesítheted, én nem tettem bele. Keverd el, és kész is a tzatziki.
Akár azonnal fogyasztható, de ha néhány órát hűtőben hagyod állni, akkor az ízek jobban összeérnek. Nagyon finom előételnek, de salátának is tökéletes fűszeres húsokhoz.
Mossuk meg jól az uborkákat, a végeinél található leszáradt virágokat törjük le. Szórjunk nagyobb befőttes üvegek aljába egy-egy teáskanálnyi mustármagot, és kb. 10 szem egész bors...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAlaposan megmossuk és lecsepegtetjük a paprikákat. Kiszedjük a magházát. Vagy a közepét kaccsal együtt kivágjuk,vagy félbevágjuk és kikaparjuk a belsejét. Amig szárad a paprika...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA répát lereszeljük. Az ecetet elkeverjük a sóval és a cukorral, addig keverjük, míg fel nem oldódik minden. Ekkor ráöntjük a répára, majd annyi vízzel engedjük fel, hogy ellepje....
Elkészítési idő: 10+30 perc Nehézség: KönnyűA hozzávalókat legyaluljuk, majd rászórunk 8 dkg sót, 25 dkg cukrot, majd ráöntünk 3 dl 20%-os vagy 6 dl 10%-os ecetet, kávéskanál szalicilt teszünk rá és egészet jól összekavarju...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű