menu

Családireceptkönyv.hu

Bagel ( Szilágyi Balázs receptje)


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


1 kg liszt
1,5 dkg élesztő
1 ek. só
2 ek. cukor
1 ek. olaj
5 dl kézmeleg víz
2 evőkanál maláta

Elkészítés:


Egy kisebb edénybe tegyél 1 dl kézmeleg vizet, 2 evőkanál cukrot, 1 evőkanál lisztet és morzsold bele az élesztőt. Langyos helyen hagyd felfutni 15 percig. Egy nagyobb tálba mérd ki a lisztet, keverd össze a sóval. Öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, a maradék cukrot, 1 evőkanál olajat és a maradék kézmeleg vizet (összesen 5 dl).
Gyúrd össze a tésztát, és dagaszd géppel vagy kézzel addig, amíg teljesen sima nem lesz. Ez kb. 10-15 perc. A bagel tésztája sokkal szárazabb, mint amit általában a kenyértésztáktól megszoktunk, ezen ne lepődj meg! Ha kész, tedd egy kiolajozott tálba, takard le és hagyd kelni egy órát. Második lépés a bagel formázása. Ha megdagadt a tészta, nyomkodd ki belőle a levegőt és gyúrd át még egyszer.1 kg lisztből nagyjából 16 bagel készíthető. Ehhez vágd 16 egyenlő részre a tésztát – tulajdonképpen négyszer kell elfelezni.
A bagel formázása kétféleképpen lehetséges, számomra a második verzió vált be jobban. Mindkét esetben figyelj arra, hogy a tészta még dagadni fog, ezért a lyuk végül sokkal kisebb lesz, mint amilyennek kialakítod. •Nigella könyvében hurkákat javasol formázni, aminek aztán a két végét össze kell illeszteni. Ezzel a megoldással kissé formátlanabb bagelt lehet csinálni, ami ráadásul az illesztésnél könnyen szétesik. Ettől függetlenül a végeredmény nagyon jó, a képeken végig ezt látod, kivéve a következő bekezdést.
•A bagel formázására sokan a másik verziót javasolják. Ehhez először formázz apró gombócokat a tésztából. Nyomd a mutatóujjadat a gombóc közepébe, ezzel előkészítve a lyukat. Aztán a mutatóujjad körül forgatva-pörgetve szélesítsd a lyukat, amíg megfelelő nem lesz.
Az előkészített bageleket helyezd az enyhén kiolajozott sütőlapra vagy sütőpapírra, és egy konyharuhával letakarva hagyd őket megkelni még egyszer. Harmadik lépés pedig a sütés-főzés – ez egyszer szó szerint. Ehhez melegítsd elő a sütőt 240 fokra, és tegyél fel főni vizet egy nagy lábasban. Adj a vízhez 2 evőkanál malátát (ha nincs, akkor ehelyett cukor is jó). Amikor a víz forr, 2-4 bagelt tegyél bele egyszerre, és egyszer megfordítva mindkét oldalán főzd 1-1 percig. Szedd ki a karikákat a malátás vízből, és helyezd vissza a sütőlemezre vagy sütőpapírra. Így főzd elő az összes karikát.
Amikor az összes bagel előfőtt, akkor lehet megszórni ízlés szerint őket. A bagel tökéletes simán is, a leggyakoribb díszítés-ízesítés a szezámmag, a mák, vagy a pirított hagyma. Tedd be a sütőbe, és süsd csillogó aranybarnára őket, ez kb. 13-15 perc. Ha kész, akkor hagyd őket kihűlni. Utána azonnal fogyasztható!

Bagel ( Szilágyi Balázs receptje)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Fehér kenyér, fehér rozskovásszal 2017.06.18-19
Fehér kenyér, fehér rozskovásszal 2017.06.18-19

Előtészta: 150 g fehér rozskovászt , 450 g vizet és 400 g Lidl lisztet a dagasztógép táljába összekevertem. 4 órát kelesztettem. Tettem hozzá 200 g Lidl lisztet, 150 g fehér ro...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Zürich-i kenyér
Zürich-i kenyér

1. A fenti hozzávalókból kenyértésztát dagasztok, majd kiolajozott kelesztőtálba 20 percet pihentetem. 2. Még kétszer átgyúrom és 20-20 percet pihentetem. 3. Lisztezett felületen...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Bajor kifli  (főtt:)
Bajor kifli (főtt:)

az összes hozzávalóból dagasztunk egy közepesen lágy rugalmas tésztát.... 30 perc kelesztés jön... ezután 12 db..ra vágom... kigömbölyítem... még 10 percig hagyom... ezután négysz...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Paleo zsemle
Paleo zsemle

- Az útifűmaghéjat 2-3 percig vízbe áztatjuk,amíg megduzzad - Keverőtálba tesszük a lisztté őrölt magokat,a sót,a szódabikarbónát a tojásokat és az útifűmaghéj zselét - Az egésze...

Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk