hámozott és feldarabolt görögdinnyehéj
cukor
citromlé
fűszerekből válogatás ízlés szerint:
fahéj
kardamon
csillagánizs
boróka bogyó
szegfűbors
szegfűszeg
Amikor a görögdinnye piros húsát elfogyasztottuk, a dinnye héját kb. 1 cm-es csíkokra vágjuk, ezután krumplihámozóval lehántjuk a sötétzöld héját. A kapott csíkokat felaprítjuk, kb 1/2 cm-es szeletekre.
A kapott apró szeleteket kevés cukorral meghintem és citromlét öntök hozzá. Így tárolom pár napig műanyag dobozban a hútőbe téve addig, amíg a kellő mennyiség összegyűlik. Nem főzöm ecetes vízben több napon át ismételve, mint ahogy láttam az interneten sok receptben. Elkészítem cukorral, citromlével a limonádét amiben főni fog, és 2 órán keresztül főzöm. Ha a leve nagyon elfőne, pótolom. Esetleg kedvemtől függően ízesítem kevés fahéjjal, kardamonnal, borókabogyóval vagy csillagánizzsal. Ezeket a fűszereket szoktam variálni. 2 óra elteltével a dinnyehéj rendszerint puha és üveges. Ekkor üvegekbe tesszük, biztonság kedvéért kap egy leheletnyi nátrium benzoátot. Befőző fóliával lefedem, a lapkát jó erősen rácsavarom és fejre állítom. Miután kihült, felcímkézem és megy a kamrába.
A hozzávalókat turmixgépben alaposan turmixold össze homogén, pépes állagúra. Ha szükséges, akkor plusz édesítőt is tehetsz bele - bár a protein és a banán miatt ez nem mindig szük...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA húst és a zsíros szalonnát húsdarálón ledaráljuk. Ha nincs apró lyukú tárcsánk, akkor 2-szer, 3-szor daráljuk át a húsokat. Ezután a darált húshoz adjuk a fűszereket (kivéve a s...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: KönnyűAz epret kicsumáztam és megmostam, majd az üvegekbe töltöttem. Mindegyiknek a tetejére tettem 1 ek nyírfacukrot. Felengedtem vízzel, rácsavartam a tetőt, majd beraktam a befőzőauto...
Elkészítési idő: fél -1 óra Nehézség: NehézSe coace dovleacul urmand instructiunile de aici (adaugati sare doar daca doriti) Eu pentru aceasta tura am copt 1/2 dovleac mare cu coaja gri-verzui. Se lasa sa se racoreasca, ap...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű