menu

Családireceptkönyv.hu

Gombapaprikás kuszkusszal (Szilágyi Balázs)


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


1 kg csiperke gomba
2 fej hagyma
2 dl tejföl
6 teáskanál őrölt pirospaprika
Fél teáskanál bors
2 teáskanál só (vagy ízlés szerint)
2 evőkanál liszt
4 evőkanál olaj vagy zsír a gombához, 1 ek. olívaolaj vagy vaj a kuszkuszhoz
Kb. fél liter víz a gombához, 1 bögre víz a kuszkuszhoz
1 bögre (kb. 250 g) kuszkusz

Elkészítés:


Vágd fel apróra a hagymát és szeleteld fel a gombát. Én szeretem, ha a gombaszeleteknek van tartása, 5-8 mm-esre szoktam őket vágni, de persze ez részben ízlés kérdése.
Közepes lángon párold aranyszínűre a hagymát az olajon, kb. 8-10 perc alatt. Nem szabad megégnie, de egy picit már jusson túl az üveges állapoton, legyen némi színe.
Vedd lejjebb a lángot, adj hozzá egy nagyon kevés vizet (kb. fél decit), és hagyd, hogy alacsony lángon főjön.
Főzd a hagymát 30 percig, fél-fél deci vizet hozzáadva mindig, amikor zsírjára sült.

Ez az a lépés, ami igazi magyaros szaftot csinál a gombapaprikásnak. Mivel a gombát nem kell annyi ideig főzni, mint a húst, ezért van szükség arra, hogy a hagymát előtte magában szósszá főzd. Vagyis: kihagyhatod ezt a lépést, ha gyorsabban szeretnél elkészülni, de az eredmény nem lesz tökéletes.

Vedd le a lábast a tűzről, add hozzá a paprikát és keverd jól el.A jó gombapaprikás titka a sűrű szósszá főzött hagyma
Add hozzá a szeletekre vágott gombát, sózd és borsozd ízlés szerint. Keverd meg és főzd 5-10 percig. Nem kell hozzá folyadékot önteni, a gomba nagyon gyorsan rengeteg levet fog ereszteni.

Közben készítsd el a kuszkuszt. 4 személyre egy bögre kuszkusz (kb. 250 g) és egy bögre forró víz szükséges. Öntsd a kuszkuszt egy tálba, öntsd föl forrásban lévő vízzel, sózd ízlés szerint, és tegyél bele egy evőkanálnyi olívaolajat vagy vajat. Takard le műanyag fóliával és hagyd, hogy magába szívja a vizet. (A kuszkusz készítését lásd részletesebben a linkre kattintva.)
Egy tálkában keverd össze a tejfölt a liszttel. Adj hozzá 4-5 evőkanálnyit a gomba levéből (hogy ne legyen majd csomós a gombapaprikás), és keverd jól el.
Öntsd a tejfölös szószt az edénybe, keverd el, és főzd 3 percig, hogy a liszt besűrítse a gombapaprikást.
A tálaláshoz egy villával lazítsd meg a kuszkuszt, szedd tányérokba és tálald rajta a gombapaprikást, ahogy a képen is láthatod.

Gombapaprikás kuszkusszal (Szilágyi Balázs)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Rakott karfiol
Rakott karfiol

A karfiolt rózsákra szedjük, megmossuk, és feltesszük főni sós vízben. A hagymát apróra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és üvegesre pirítjuk. Beletesszük a darált húst, és pár percig p...

Elkészítési idő: 35 perc
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Ani
Kétféle sajtos-sonkás rakott cukkini
Kétféle sajtos-sonkás rakott cukkini

A cukkiniket jól megmossuk, a végeit levágjuk, egy tálcára vékony (3-5 mm) szeletekre felvagdossuk, enyhén megszórjuk sóval és borssal, jól összekeverjük őket - tehát nem egyesével...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Csípős combok burgonyával
Csípős combok burgonyával

A fűszereket egy tálában összekeverjük és a csirkecombokat egyenként jól bedörzsöljük. A tepsibe kevés olajat öntünk és erre helyezzük a csirkecombokat. Előmelegített sütőben 15 p...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andrea
Csülkös babos egytál
Csülkös babos egytál

A babot előző este beáztatom, másnap sós, enyhén ecetes vízben néhány babérlevéllel együtt felteszem főni. Újabb edényben (esetleg bográcsban) közben megcsinálom a pörkölt alapot....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk