menu

Családireceptkönyv.hu

Karácsonyi gyümölcskenyér


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


♥TÉSZTA
15 dkg kandírozott trópusi gyümölcs (pl. ananász, mangó, papaja)
15 dkg mazsola
0.5 dl barna rum
25 dkg puha vaj
20 dkg sötét színű nyers nádcukor
1 csipet só
5 db tojás
10 dkg darabolt mandula
0.5 teáskanál őrölt szerecsendió-virág vagy őrölt szerecsendió
1 teáskanál reszelt narancshéj
35 dkg liszt
1.5 teáskanál sütőpor
vaj vagy sütôpapír a sütôformákhoz
kandírozott gyümölcsdarabkák a díszítéshez
♥MÁZ::
1 db tojásfehérje
25 dkg porcukor
1 teáskanál citromlé
2 evőkanál narancslikőr

Elkészítés:


♥TÉSZTA
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A sütőformákat kivajazzuk vagy sütőpapírral kibéleljük. A kandírozott gyümölcsöket apró kockákra vágjuk és egy kis tálba tesszük. Hozzákeverjük a mazsolát, meglocsoljuk a rummal, és további felhasználásig állni hagyjuk.
A vajat a nádcukorral és a sóval krémesre keverjük. Egyesével beledolgozzuk a tojásokat, és addig kavarjuk, amíg sűrű, világos színû krémet kapunk. Hozzáadjuk a rumba áztatott gyümölcsöket, a mandulát, az őrölt szerecsendiót és a narancshéjat. A lisztet és a sütőport összeszitáljuk és a tésztához keverjük. A tésztát a sütőformákba töltjük és elegyengetjük. A forró sütőben, alulra tolt rácson 50–60 percig sütjük. Ha a sütemény teteje túlságosan gyorsan barnulna, a sütés vége felé takarjuk le alufóliával. Ha a tűpróba során nem tapad massza a hurkapálcikára, a tésztát kivesszük a sütőből és a formában hagyjuk kihűlni. Ezután kiborítjuk a formából, alufóliába csomagoljuk, és legalább egy napig pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.
♥MÁZ:
A cukormázhoz a tojásfehérjét a porcukorral, a citromlével és a narancslikőrrel simára keverjük. A gyümölcskenyeret bekenjük a mázzal, feldíszítjük a kandírozott gyümölcsökkel, majd megvárjuk, amíg a máz megszárad.



Előkészítés: 45 perc

Sütés: 50–60 perc

Trükkök, tippek, praktikák:


♥ A megadott mennyiségek két db. 20 centis őzgerincformához elegendők.
♥ A kihűlt tésztát máz nélkül lefagyaszthatjuk, majd igény szerint fölengedhetjük és feldíszítve tálalhatjuk.

Karácsonyi gyümölcskenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Tünde
Flódni 1.
Flódni 1.

flódni tésztájához a lisztet, tojásokkal, vajjal és a borral, pici sóval összedolgozom, hűtőben pihentetem. Pihentetés után öt részre osztom mindegyiket vékonyan kinyújtom a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Amália
Citromos lazac
Citromos lazac

A halszeleteket sózom, borsozom és vajon elősütöm. A hagymát a fokhagymával megdinsztelem, felöntöm kb 2 dl tejszínnel, sózom, borsozom, és felfőzöm. A citromkarikákat és kakukkfü...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: László
Rozéra sült kacsamell / comb
Rozéra sült kacsamell / comb

A bőrt a húsokon kárósra beirdal (NO SÓ!!) (A húsig lehetőség szerint nem kell bevágni) Teflon serpenyőt (nem ragad le) szárazon felhevít A húsokat egyenként BŐRÉVEL LEFELÉ bele...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Pilóta keksz házilag (keksznyomdával)
Avatar Hargitai Judit Kedvelnék Avatar Szoleczki Zoltán Kedvelnék Avatar Ivett Kedvelnék
Pilóta keksz házilag (keksznyomdával)

A recept szempontjából igencsak fontos az a tény, hogy a nyomdázós kekszekbe semmiképpen sem szabad sütőport, vagy más térfogatnövelő szert keverni! A tészta nem attól lesz omlós é...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk