50 dkg fehér gyöngybab
4 libacomb (kb. 1,5 kg)
3 vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
őrölt pirospaprika
frissen őrölt bors
só
10 dkg füstölt kolbász
1,5 evőkanál liszt
a tetejére:
2 evőkanál olaj
2 gerezd fokhagyma
4-5 rozmaringág
A babot a főzést megelőző este alaposan átmossuk, hideg vízbe áztatjuk.
Másnap a libacombok bőrét lefejtjük, falatnyi darabokra vágjuk, és nagy lábasba téve kisütjük. A pörcöt és a zsír nagy részét eltesszük, a maradék zsíron megpároljuk a megtisztított és apró kockára vágott vörös- és fokhagymát. A tűzről levéve meghintjük pirospaprikával, és felöntjük 1 dl vízzel. Visszatesszük a tűzre, beleszórjuk a leszűrt babot és az apróra darabolt kolbászt, ízesítjük sóval, borssal. Belerakjuk a libacombokat is, felöntjük 1-1,2 l vízzel, és nagy lángon felforraljuk. Akkora sütőtálba szedjük át, amekkorában a combok kényelmesen elférnek, és letakarva, 210 fokos sütőben addig sütjük-pároljuk, amíg a hús és a bab meg nem puhul. Ekkor a combokat kiszedjük, és pihentetjük a babot 10 percig. Ezalatt a zsírja feljön a tetejére, erre szórjuk a lisztet, és amint teljesen beitta, fakanállal finoman átkeverjük. Rárakjuk a húst, és annyi időre tesszük vissza a sütőbe, amíg az étel újra rottyan egyet, és a combok kicsit megpirulnak.
Tálaláskor a babot tálra halmozzuk, ráfektetjük a libacombokat, és a húst megkenjük az olajban megfuttatott, zúzott fokhagymával. Tetszés szerint rozmaringágakkal díszíthetjük.
A kacsát kívül-belül megsózom, borsozom, a belsejét megszórom majorannával, a mellén bevagdosom a bőrét, és beleteszem a négyfelé vágott, kicsumázott birsalmát. A tepsibe rácsra...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKevés olajba forgatjuk az apró paradicsomot és a 8 részbe vágott nyári hagymát. Együtt a forró grill-lapra helyezzük, a paradicsom héjának ráncosodásáig sütjük. Botmixerrel kissé p...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz olíva olajon a meghámozott és vastagabb szeletekre szelt zöldésgeket a fűszerekkel együtt kicsit megdinszteljük. A felszeletelt húst hozzátesszük majd annyi vízzel, hogy épp ell...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűAz apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk kevés olajon. Tetszés szerint feldaraboljuk a húst kockára/csíkokra, az üvegesre pirult hagymához adjuk. Amikor kissé megpirult a hús, h...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű