♥ MACARON
90 g tojásfehérje
3 dkg k.cukor
110 g mandula (mandulaliszt)
200 g porcukor
♥ KRÉM:
10 dkg k.cukor
2 tojás sárgája
1 nagy citrom leve
1 citrom reszelt héja
12 dkg vaj
3 ek. levendulaszirup
♥ MACARON
Előző nap a kimaradt tojásfehérjéket a konyhapulton hagytam.
A mandulát és a porcukrot kávédarálón porrá őröltem.
A pihentetett tojásfehérjét és a kristálycukrot addig vertem, míg fényes hab lett (vagy legalábbis addig kellett volna). Akkor jó, ha a habverő végén csúcsos lesz.
A legvégén adtam hozzá a lila színezőpasztát.
A mandulás porcukrot hozzáöntöttem és óvatosan elkevertem. Sűrű, lávaszerűen folyó masszát kell kapni.
habzsákba töltöttem és sütőpapírral bélelt tepsire kb. 2 cm átmérőjű pecséteket nyomtam. (na jó, eleinte volt egy és volt három centiméteres is).
Ekkor jön a pihentetés. Piszke azt írta, legalább egy óra, de párás időben akár 2 órát is hagyni kell száradni.
a sütési idő nálam 12 perc volt 140 fokon.
A kisült macaronokat a tepsin kell hagyni még 5 percig, ezután jönnek le a papírról könnyedén.
Akkor jók, ha szép magas "talpuk" nő a sütés alatt.
♥ KRÉM:A cukrot, a citromlevet és a tojások sárgáját alaposan elkevertem, majd lassú tűzön besűrítettem. A hideg vajat kis kockára vágva adtam apránként hozzá, állandóan
kevergetve tovább főztem. Végül hozzákevertem a levendulaszirupot is, és a krémet kihűtöttem.
A tojások sárgáját kikeverjük a cukrokkal, hozzáöntjük az olajat, a tejet, majd belekeverjük a sütőporos lisztet és a habbá vert fehérjéket. Ketté osztjuk a tésztát és az egyikbe...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA tejet a vaníliával vagy vaníliáscukorral alacsony lángra felteszem főni, belekanalazom a cukrot is, majd elkezdem melegíteni. Eközben egy másik lehetőleg nagy edényben (én egy ma...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A tészta hozzávalóit a szokásos sorrendben (először a folyadékok, utána a liszt, tetejére az élesztő) a kenyérsütőgép tartályába tettem az olvasztott vaj kivételével, majd beind...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet a sütőporral összekeverjük és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk benne a zsírt ( ne sült zsír legyen , hanem fehér ,hideg ) a porcukrot kikeverjük a 2 egész tojással és a l...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű