160g földimogyoró
2 gerezd fokhagyma
1-6 chili paprika ízlés szerint (kimagozva)
10-12g galangal vagy gyömbér meghámozva, és apróra szeletelve
400ml kókusztej
1 evőkanál édes szójaszósz
15g melaszos barnacukor (vagy ha van, pálmacukor)
1 kaffir lime levél*
1 thai citromfű (elhagyható)*
fél kiskanál citromlé
késhegynyi só
1 kiskanálnyi újhagyma, vagy salottahagyma apróra szeletelve (elhagyható)
Tegyük egy kés betétes robotgépbe (vagy mozsárba) a földimogyorót, fokhagymát, chilit, galangalt vagy gyömbért, és pürésítsük.
Tegyük egy serpenyőbe az imént elkészült masszát, adjuk hozzá a kókusztejet, szójaszószt, barnacukrot, adjuk hozzá a kaffir lime levelet, thai citromfüvet ha használunk, forraljuk fel, majd 10-15 percig alacsony lángon főzzük. Arra ügylejünk, hogy ne csapódjon ki a kókusztej. (Azaz kevergessük, és ne emeljük a hőfokot.)
Kóstoljuk meg, és kevés citromlével, sóval, esetleg cukorral egyenlítsük ki az ízeket. Tálalhatjuk megszórt újhagymával, vagy salottahagymával
♥ A szósz hűtőben kb. 2-3 napig tartható el, mélyhűtőben pár hétig.
A keményítőt, a cukrot és a kakaóport kikeverjük kb. 150 ml tejjel, majd ezt hozzáöntjük a melegedő tejhez, végül forrásig hevítjük. Ekkor levesszük a tűzről és kevergetés mellett...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA mogyoróvajat, a szójaszószt és egy evőkanál narancslevet csomómentesre keverek egy mély bögrében, majd felöntöm a többi hozzávalóval, fokhagymanyomóval belepréselem a gyömbért, m...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz avokádót meghámozzuk, majd feldaraboljuk egy tálban, hozzáadjuk a kókuszzsírt és a zúzott fokhagymát, majd botmixer segítségével keverjük az egészet, míg viszonylag pépes állagú...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű