menu

Családireceptkönyv.hu

Narancsdzsem


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


4 db 3,5 dl-es üveghez:
1 kg narancs,
½ l rostos narancslé,
1 kg gyümölcshöz való zselésítő anyag,
1 kg kristálycukor,
2 citrom leve,
1 vaníliarúd (van. cukorral helyettesíthető),
1 kisujjnyi fahéj,
3-4 szegfűszeg,
1 csillagánizs (elhagyható)
3 cl Campari vagy piros gyümölcs szörp

Elkészítés:


A narancsokat forró, folyó víz alatt gondosan megmossuk, szárazra töröljük, és 2 narancs héját (fehér bundáját nem) burgonyahámozóval vékonyan lehántjuk, gyufaszál-vékonyságú csíkokra metéljük. Forrásban lévő vízbe dobjuk, 5 percig főzzük, hogy veszítsen kesernyés ízéből, majd legalább 10 percre bő hideg vízbe tesszük, leszűrjük, lecsepegtetjük.
Az összes narancsot meghámozzuk, kifilézzük, hogy a vékony hártyákból és a fehér részekből ne kerüljön bele, majd egy tálba rakjuk levével együtt (ez a legmacerásabb része, de megéri).
A zselésítő anyagot (a csomagoláson olvasható javaslat szerint) elkeverjük a teljes mennyiségből elvett 2 ek. kristálycukorral, majd a narancshúshoz adjuk, és összekeverjük.
A narancslét összeforraljuk a maradék kristálycukorral, citromlével, a felhasított vaníliarúddal és a fűszerekkel, beleszórjuk a narancshéjcsíkokat, mérsékelt tűzön, fedő nélkül 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a narancshúst és folyamatosan-erőteljesen kevergetve az újraforrástól számított két percig főzzük. Lehúzzuk a tűzről a dzsemet (egyenlőre folyékony, nem kell megijedni!!!), belekeverjük a Camparit v. a szörpöt, hogy élénkebb színe legyen, kidobjuk a fűszereket, ha szükséges leszűrjük a habját.
Az üvegeket tepsibe állítjuk, amit ujjnyira felöntük meleg vízzel, és derékban elvágott tölcséren át színültig töltjük őket a dzsemmel. Azonnal lezárjuk, és fejre állítjuk az üvegeket 5 percre, majd visszafordítjuk, és kész!

Narancsdzsem

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Lekvárok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Erika
Sárgabarack lekvár
Sárgabarack lekvár

A sárgabarackot megmossuk, és kimagozzuk. Az esetleges hibás részeket kivágjuk. Ennek a mennyiségnek kell 3 kg-nak lenni. Ledaráljuk húsdarálóval. Vastag falú lábosban feltesszük f...

Elkészítési idő: 6
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Erika
Lekvár jalapeno paprikával
Lekvár jalapeno paprikával

A barackot kissé felfőzöm, majd turmixolom, ha lekvárnak szeretném. Ha dzsemnek, akkor darabosan hagyom. Összefőzöm a hozzávalókat kb 20-30 percig, akkor beleteszem a feloldott p...

Elkészítési idő: 1 óra+
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Alexandra
Bodzavirág lekvár
Bodzavirág lekvár

A jól kinyílt virágokat alaposan öblítsd le, a vastagabb szárakat vagdosd le. A citromok héját jól dörzsöld meg, majd karikázd fel. Rétegezd egy lábosba a bodzával együtt, önts rá...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar Szilvalekvár sütőben
Szilvalekvár sütőben

-Szilvát megmossuk ,kimagozzuk nagy lyukú darálón ledaráljuk ( igy krémeseb) -tepsit körbe kenjük az ecettel ,belehelyezzük a ledarált szilvát -rászórjuk a cukrot ,összekeverjü...

Elkészítési idő: 4 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk