♥ TÉSZTA
50 dkg liszt
0,5 kk só
2,5 dkg élesztő
2 dl tej
2 ek cukor
1 tasak vaníliás cukor
10 dkg margarin
1 egész tojás
♥ TÖLTELÉK:
45 dkg túró
2 tasak vaníliás cukor
2 ek cukor
1/2 citrom héja
1 egész tojás
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, majd megszórjuk egy evőkanálnyi cukorral és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és a margarint. Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a túrót egy villával áttörjük, majd összedolgozzuk a cukrokkal, a tojással és a citrom reszelt héjával. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 4 mm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
12, közel egyforma négyzetre vágjuk. A tészták közepén elosztjuk a tölteléket. Kb. 1 evőkanálnyi jut mindegyikre. Majd a tészták négy sarkát belül megkenjük a felvert tojással, összefogjuk és megcsavarjuk. A béleseket sütőpapírral bélelt tepsibe (38*30 cm) sorakoztatjuk. Amikor elkészültek, kívülről is bekenjük a felvert tojással. Letakarva addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik. 180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt szép barnára sütjük. Ha kihűlt, porcukorral meghintve kínáljuk.
A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérje kivételével a tésztához való alapanyagokat alaposan kikeverjük. Felverjük habbá a tojásfehérjét, majd óvatosan beleforgatjuk a masszába. Eg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA TÉSZTÁHOZ Trükk Összemorzsoljuk a kekszet, elkeverjük az olvasztott vajjal. Belenyomkodjuk egy kerek, papírral bélelt tortaforma aljába. Két órán át hűtjük. A KRÉMHEZ Kevés h...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűA lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a vajat, cukrot és citromhéjat, és összemorzsoljuk úgy, hogy a vaj kis darabokban legyen és szépen befedje a liszt. Utána hozzáadjuk a tojássárgá...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű