menu

Családireceptkönyv.hu

Szezámmagos-olivás kifli (Limara receptje)


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


60 ml meleg víz
125 ml tej
1 nagy tojás
350 g kenyérliszt
15 g friss élesztő
1 tk. só
25 g cukor (legközelebb 50 g)
250 g hideg vaj
100 g apróra vágott fekete olajbogyó

Elkészítés:


Az olajbogyót lecsepegtettem és finomra vágtam.
A tejet, vizet és egy tojást egy bögrében mértem, belemorzsoltam az élesztőt és alaposan elkevertem.
A hideg vajat fél centis csíkokra vágtam. A késes robotgépbe készítettem a lisztet, a sót, cukrot, megforgattam a géppel egy kicsit. Hozzáadtam a vajat, és az olajbogyót, majd csak annyira kevertettem össze a tésztát, hogy kb. 1 cm-es vajdarabkák maradjanak benne. Ez csak pár másodperc volt. A keveréket átöntöttem egy tálba, hozzáadtam a tojásos folyadékot és egy spatulával összekevertem. Nem szabad agyondolgozni, a vajdarabkáknak látszódnia kell benne.

A tálat letakartam és legalább 24 órára (de akár 2-3 napra) ment a hűtőbe.Másnap felhasználás előtt egy órával kitettem, majd bőségesen lisztezett felületre borítottam. Vékony lapot nyújtottam belőle. Ekkor még jól látszódtak a vajdarabok:




A kinyújtott tésztát hajtogattam. Először háromba, azaz a bal szélső harmadot a középsőre, majd annak a tetejére a jobb szélsőt. Az így kapott hosszú tésztacsík felső végét visszahajtottam a közepéig, majd az alsóit is a közepéig, végül kettéhajtottam. Ezt a hajtogatást még kétszer megismételtem anélkül, hogy közben pihentettem volna a tésztát. Csak ezután csomagoltam fóliába és tettem a hűtőbe jó harminc percre.
Hűtés után egészen vékonyra nyújtottam, majd keresztben három részre vágtam. A csíkokat háromszögekre szabtam és feltekertem őket. Lettek kisebbek, nagyobbak, próbálkoztam apró falatoknak és nagyobb, uzsonnának való kiflikkel is, mindkettő bevált.
Egy műanyag dobozba kb. fél liter meleg vizet tettem, elkevertem benne egy teáskanál szódabikarbónát, mellé, egy másikba pedig jó fél csomag szezámmagot szórtam (legközelebb ezt nagy tálcára terítem). A kifliket megmártottam a szódás vízben, majd a magokba hempergettem.
Sütőpapíros tepsire sorakoztattam őket. A sütőt előmelegítettem 200 fokra. 18-20 perc alatt sültek pirosra.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Tünde
Expressz croissant reggelire
Expressz croissant reggelire

Talán a fotón jól látszik, hogy a feltekerésnél bevágott szárnyakat kifelé kezdem egy kicsit tekerni, így kicsit hosszabb és vékonyabb kiflik lesznek. Még így is akkorák mint...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Judit
Sajtos kenyér
Sajtos kenyér

Tegyük az élesztőt 100 ml meleg vízbe, amikor buborékok jelennek meg a tetején használható. Egy nagyobb tálban keverjük el a felfuttatott élesztőt 300 ml vízzel, a sóval, a cukorra...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Tünde
Kefíres kifli
Kefíres kifli

Elkészítés: A lisztben morzsold el az élesztőt. A hozzávalókat egy tálba öntve gyúrd össze sima, rugalmas tésztává. Ezután gyúródeszkán(enyhén lisztezetten) oszd 8 cipóra a tésztát...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Rozs kenyér
Rozs kenyér

Hozzávalókat egy tálba összeöntöm, majd dagasztógépbe a legmagasabb fokozaton 10 percig dagasztom. A “tésztát” 15-20 percig állni hagyon, majd ha a sikérváz megerősödik még egyszer...

Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk