menu

Családireceptkönyv.hu

Epres Charlotte Torta


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


ALAPKONYHA
Sütiiskola: epres Charlotte torta

Ötvös Zsuzsanna

2015. május 30., szombat 10:41

|



A klasszikus Charlotte torta nagyon mutatós, mégis sokkal könnyebb elkészíteni, mint ahogy azt első ránézésre gondolnánk. Az alapja egy lekváros piskótatekercs, ennek elkészítése már korábban szerepelt a sütiiskola-sorozatban, a klasszikus piskótatekercs sütését itt mutattuk be sok fázisfotóval, lépésről-lépésre.

A desszerthez ezt felszeleteljük, majd a szeletekkel kibélelünk egy nagyobb tálat, valamilyen krémet töltünk bele, végül a krém tetejére is piskótatekercs-szeletek kerülnek. A tekercseknek köszönhetően kívülről csinos csíkos lesz a torta, belül pedig habkönnyű krémet találunk.
Charlotte5
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

A torta nagyon jól variálható, készülhet többféle gyümölccsel, többféle töltelékkel. Sőt, csokirajongók akár csokikrémes piskótatekercset is használhatnak a torta aljához és oldalához – ehhez ajánljuk a trüffelkrémes fatörzset kiindulásnak.

A mi Charlotte tortánk főszereplője most a szezon kedvence, az eper lett: eperlekváros piskótatekercset sütöttünk, majd epres túróhabbal töltöttök meg a tortát.
Hozzávalók:

Piskótatekercs:

6 tojás 120 g cukor 120 g liszt egy kis üveg eperlekvár

Epres túróhab:

250 g túró
80 g porcukor
1 citrom
2,5 lap zselatin
80 g eperlekvár
1,5 dl habtejszín
egy marék friss eper

Elkészítés:


A piskótatekercshez a tojásokat kettéválasztjuk. A cukor harmadát a sárgákhoz adjuk, és habosra keverjük. Elkezdjük felverni a fehérjéket is, majd amikor már sűrű, de még nem teljesen kemény a habunk, hozzáadjuk a maradék cukrot, és kemény habbá verjük.

2. Egy kevés fehérjehabbal fellazítjuk a habosra kevert sárgákat, majd óvatosan hozzáforgatjuk a maradék habot is. Az átszitált lisztet is beleforgatjuk óvatosan. A tésztát sütőpapírral bélelt gáztepsin elterítjük, majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük.

3. A kész piskótáról rögtön lehúzzuk a sütőpapírt, konyharuhára fektetjük, és feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, kitekerjük, megkenjük eperlekvárral, majd feltekerjük.

4. A túróhabhoz a túrót a porcukor felével és az eperlekvárral botmixer segítségével simára keverjük. A citrom kifacsart levét a maradék porcukorral csípősre melegítjük (már gőzöljön, de még ne forrjon), majd ebben feloldjuk az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat.

5. A zselatinos részt a túrós részhez keverjük. A tejszínt habbá verjük, majd óvatosan, két részletben a túrókrémhez forgatjuk. Végül belekeverjük a megtisztított friss epret apróra vágva.

6. Egy nagyobb tálat kibélelünk folpackkal – én egy 18 cm átmérőjű, 8 cm mély jénai tálat használtam. A piskótatekercset felszeleteljük. A szeletekkel kirakjuk a tál oldalát és alját – érdemes minél szorosabban egymás mellé tenni a szeleteket. Beleöntjük a túróhabot, majd a hab tetejét is kirakjuk piskótatekercs-szeletekkel.

7. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap egy tányért teszünk a tál tetejére, és ráfordítjuk a kész Charlotte tortát. Eltávolítjuk róla a folpackot, majd szeleteljük.

Epres Charlotte Torta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Torták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Vakondtúrás torta (Sóbors)
Vakondtúrás torta (Sóbors)

A tojásokat válasszuk ketté. A sárgáját a cukorral keverjük habosra. A fehérjét verjük kemény habbá. A lisztet a kakaóval és a sütőporral forgassuk egybe. A tojássárgájába a ke...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Diplomata torta sütés nélkül (Rozi receptje)
Diplomata torta sütés nélkül (Rozi receptje)

A zselatint másfél dl vízben beáztatjuk. A tojás sárgákat, cukrot, lisztet, lassan adagolva hozzá a tejet összekeverjük, folyamatosan keverve megfőzzük,langyosra hűtjük, majd hozz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Tejfölös túrótorta
Tejfölös túrótorta

A túrót összekeverjük a citrom reszelt héjával, a két tojással és a margarinnal. Hozzáteszünk egy csipet sót és ízlés szerint édesítőt. Ezt az egészet géppel krémesre keverjük, maj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Diókrém  a kedvenc  tortánkba
Diókrém a kedvenc tortánkba

A diót egy vajjal ( margarinnal ) kikent teflonban odateszem és állandó kavargatás mellett kicsit megpiritom! A cukrot a tejjel ( tejszínnel ) van. cukorral 2 kanál lis...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk