menu

Családireceptkönyv.hu

Virág fánk


Írta:

Elk. idő: 2
Adag: 10
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:



1 kg félfogós liszt (fele finomliszt, fele rétesliszt)

8 dl tejföl

1,5 dkg élesztő

1 sütőpor

1 kk. só

1 késhegynyi szódabikarbóna

2-3 ek. porcukor

4 tojás sárgája

diónyi zsír

citromhéj vagy vaníliás cukor

tej



A sütéshez:

olaj

Elkészítés:


a mélyedés készítéséhez villára szúrt parafadugóElkészítés

A jó kelt tészta készítéséhez lényeges, hogy az alapanyagok szobahőmérsékletűek, langyosak legyenek. Az élesztőt elmorzsoljuk a tejfölben, majd a liszthez adjuk a többi hozzávalóval együtt és elkezdjük dagasztani a tésztát. A tésztának keményebbnek kell lennie, mint a klasszikus fánktészta, ezért langyos tejet csak annyit adjunk hozzá, ha nem elegendő a tejföl, amennyiből egy jó állagú, nem túl lágy tésztát kapunk. Ha már szép sima a felülete és elválik az edény falától, akkor letakarva, langyos helyen hagyjuk megkelni.

Miután a tészta megkelt, lisztezett nyújtódeszkára borítjuk és nagyjából másfél centi vastagságúra nyújtjuk. Virágformájú szaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat, majd kettesével „összeragasztjuk” őket. A megmaradt tojásfehérjéből megkenjük az egyik darab közepét és erre helyezünk egy másik darabot úgy, hogy a szirmok ne egymásra essenek, hanem egymás közé.

Egy lábosba annyi olajat öntünk, hogy a fánkok ne süllyedjenek az edény aljára és jó melegre hevítjük. A virágfánkot nem sütjük forró olajban. Miután belehelyeztük a fánkot a lábosba, rögtön a villára szúrt dugóval egy kis mélyedést nyomunk a közepébe és szép zsemleszínűre sütjük. Miután kiszedtük, lecsepegtetjük róla az olajat és porcukorral valamint lekvárral a közepében kínáljuk. · Frissítve: 7 órája

Virág fánk

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Szőlős kuglóf
Szőlős kuglóf

A vajat megolvasztjuk, hagyjuk kihűlni. A tojásokat habosra kavarjuk a cukorral, a sóval, hozzáadjuk a kikapart vaníliamagocskákat, a citromhéjat, a kefírt, a tejfölt, az olvasztot...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tejszínes , csíkos kalács
Tejszínes , csíkos kalács

A hozzávalókat dagasztó gépbe rakjuk és puha, rugalmas tésztát gyúrunk, mielőtt kész a felét kivesszük, a maradék tésztához 1 teáskanál keserű kakaóport adunk és tovább dagasztjuk,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Cifra kalács
Cifra kalács

Elkészítés: 1. A tejbe teszünk egy evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a maradék cukorral + sóval, majd a tojással, vajjal, joghur...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Csokis málnás kalács (Limara)
Csokis málnás kalács (Limara)

Dagasztógép táljába morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és a meglangyosított tejet, amiből 2-3 evőkanálnyit visszatartunk. Egy habverővel vagy spatulával alaposan elkeverjü...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk