menu

Családireceptkönyv.hu

Cifra kalács


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
0,7 dl langyos tej (70 ml)
150 g natúr joghurt
1 tojás
csipet só
4 púpos evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint)
5 dkg puha vaj
3 dkg friss élesztő

2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1-2 evőkanál tej

A tetejére:
1 tojássárgája
1 teáskanál kristálycukor
1 teáskanál tej

Elkészítés:


Elkészítés:
1. A tejbe teszünk egy evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a maradék cukorral + sóval, majd a tojással, vajjal, joghurttal is. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és kellemes, lágy tésztát dagasztunk. Letakarva duplájára kelesztjük.
2. Ha megkelt, ketté vesszük, az egyikbe beletesszük a 2 evőkanál kakaóport és az 1-2 evőkanál tejet, majd jól összegyúrjuk (annyi tejet adjunk hozzá, hogy megmaradjon a tészta lágysága és ruganyossága).
3. Kettéválasztjuk a világos és a kakaós tésztát is. Mindegyiket kinyújtjuk hosszúkás téglalap alakúra. Az egyik világos tésztára ráhelyezzük a kakaós tésztát, majd a másik világos tésztára is ráhelyezzük a kakaós tésztát. Mind a kettőt felcsavarjuk külön-külön, így kapunk két rudat, melyet összefonunk.
4. Belehelyezzük egy kivajazott/lisztezett kalácsformába (lehet forma nélkül is sütni tepsiben). Kelni hagyjuk még kb. 10 percig. Majd a tetejét lekenjük a tojás+cukor+tej keverékével.
5. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Az első 10-15 perc után, ha már a teteje szép barna, akkor letakarjuk egy alufóliával és így sütjük tovább. (a sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet)
6. Amikor megsült, letakarjuk 5 persze egy tiszta konyharuhával, majd kiborítjuk a formából egy fa táblára, és már langyosan szeletelhetjük is.

Cifra kalács

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: emaxa
NEJÚŽASNĚJŠÍ VÁNOČKA
NEJÚŽASNĚJŠÍ VÁNOČKA

Těsto vymícháváme tak dlouho, aby se nelepilo na stěny a případně dle potřeby ještě přisypáváme mouku, je-li těsto řídké, nebo mléko, je-li naopak tuhé. Jakmile bude tuhé při zaděl...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Fonott foszlós kalács
Fonott foszlós kalács

Amikor az élesztő felfutott, előveszem a háztartási robotgépet a dagasztóbetéttel. Először a lisztes keveréket elkezdem keverni, majd folyamatos keverés mellett először a felfutott...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Bory mama
Szeremlei Borsos kalács
Szeremlei Borsos kalács

1/2 liter tejet langyosra melegítünk, beletesszük a 8 dkg cukrot, elkeverjük, felfuttatjuk benne az 5 dkg élesztőt. A lisztben elkeverjük a 4 dkg sót, majd hozzáadjuk a tejet. Lass...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Péter
Fonott kalács
Fonott kalács

A lisztet egy tojással, a sóval, a cukorral és a langyos tejben felfuttatott élesztővel összedolgozni. Amikor már homogén a tészta, a szobahőmérsékletű vajat/margarint hozzádagaszt...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk