hozzávalók / 8 adag
A tésztához
50 dkg finomliszt
5 dkg margarin
5 dkg cukor
2 dl tej
15 g szalalkáli
1 csipet só
3 ek vaj (a 4 tepsi kikenéséhez)
A krémhez
1.25 l tej
5 db tojás
4 púpozott ek finomliszt
6 púpozott ek cukor
3 csomag vaníliás cukor
A tetejére
10 dkg tortabevonó (étcsokoládés)
5 dkg margarin
1.A szalalkálit 1 dl tejben feloldjuk. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd az összes hozzávalóból nem túl kemény tésztát gyúrunk.
2.4 részre osztjuk, nagy gáztepsi méretűre, elég vékonyra nyújtjuk, és egyenként, zsírozott tepsi hátán nagyon halványra sütjük. Egy lap kb. 5 perc alatt megsül.
3.A kész lapokat a tepsiről óvatosan (mert törékenyek!) átcsúsztatjuk egy nyújtódeszkára.
4.A krémhez a tojássárgákat a kétféle cukorral, a liszttel és a tejjel habverő segítségével csomómentesre összedolgozzuk, folytonos keverés mellett felfőzzük, és 1-2 perc alatt besűrítjük. A tűzről levesszük.
5.A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és óvatosan, könnyed mozdulatokkal a krémbe dolgozzuk.
6.Még forrón megtöltjük vele a lapokat.
7.A tortabevonót gőz fölött felolvasztjuk, belekeverjük a margarint, és ezt a masszát a langyos süti tetején egyenletesen eloszlatjuk.
8.Kihűlés után nem sokkal már szeletelhető, de másnapra még finomabbá puhul.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: hőlégkeveréses
tepsi mérete: 35x35x3 cm
Kettéválasztjuk tojásokat. Kemény habbá verjük a tojásfehérjét 8 dkg porcukorral. Habosra keverjük a margarint, a maradék porcukorral és a vaniliáscukorral. Beledolgozzuk a to...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKülön összekeverem a száraz és a nedves hozzávalókat, majd összeöntöm és szintén összekeverem, majd közepes méretű sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, tetejére szórom a meggyet és e...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűEzután a tésztát vékonyra nyújtotta, kis pogácsaszaggatóval köröket szaggatott belőle és kivajazott tepsibe tette.később a tojásfehérjét a porcukorral és pici citromlével habbá ver...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA piskóta tésztát a szokásos módon elkészítjük, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és 180 fokon tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt akkor ketté vágjuk. A krémhez a tejben felfőz...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: Könnyű