400 g búzaliszt (BL55)
100 ml tejföl (20%-os)
25 g élesztő (friss)
100 ml 2,8%-os tej
0.5 kávéskanál kristálycukor
2 evőkanál bor (fehér, száraz)
2 kávéskanál só
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
100 g margarin
A rétegezéshez
300 g tepertő (finomra darált)
feketebors (őrölt)
só
A tetejére
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
A langyos, cukros tejbe belemorzsoljuk és felfuttatjuk az élesztőt.
2
Egy tálba tesszük a lisztet és a többi hozzávalót, majd jól összegyúrjuk. Meleg helyre téve 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.A töpörtyűt tetszés szerint sózzuk, borsozzuk. Kinyújtjuk a tésztát és rákenjük a felét. Ha nehezen kenhető a töpörtyű, akkor néhány másodpercre mikróba tesszük.Ha megkentük a tésztát akkor jobbról, balról, alulról és felülről a tésztát hajtogatjuk, majd 30 percig újra kelesztjük. Ezt követően ismét kinyújtjuk, és a maradék töpörtyűt is rákenjük, majd ismét hajtogatjuk és ismét 30 percig kelesztjük.Ezt követően 1 cm vastagságúra nyújtjuk, a tetejét késsel berácsozzuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A tetejét felvert tojással megkenjük, vigyázva, hogy ne csorogjon le a tojás, mert akkor nem nőnek meg eléggé sütés közben.Ismét pihentetjük 15-20 percig, majd előmelegített sütőben, 200 C fokon kb. 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.
A tésztához 5 tojássárgáját kikavarunk 25 dkg cukorral, fokozatosan hozzáadva 1 dl vizet. Amikor jó habos, akkor hozzáadjuk a 20 dkg lisztet, amiben elkevertünk 1 csomag sütőport é...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűegy kisebb lábosban keverjük simára a pudinport ,és a tejet -majd kis lángon kevergetjük bele a cukor és sürüsödésig fözzük a tűzről levéve forgassuk bele a narancshéját és...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: Nehéz1. réteg 3 tojás sárgáját kikeverjük 1 cs. vaníliás cukorral és 5 evőkanál porcukorral. 1,5 dl vízben 1 cs étkezési zselatint felmelegítünk. A kikevert tojássárgájához először a...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesAz almát meghámozzuk, kicsumázzuk, és vastagabb szeletekre vágjuk, meghintjük fahéjjal és állni hagyjuk, amíg összekeverjük a tésztát. A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral,...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz