2 rúdhoz:
fél kg nullás liszt
1 tojás
negyedliter langyos víz
diónyi zsír
só
A rétestészta sikere elsősorban a liszt minőségétől függ. Minél dúsabb sikérben a liszt, annál ruganyosabb a belőle készült rétestészta, annál vékonyabbra lehet szakadás mentesen kihúzni. A jó rétestészta így készül:
A gyúródeszkára öntünk fél kilogramm finom nullás lisztet. A közepébe mélyedést vájunk, ebbe beleütünk egy egész tojást, beleteszünk diónyi nagyságú zsírt és kevés sót. Most lassanként kb. negyedliter langyos vizet öntünk hozzá és tésztát gyúrunk belőle, hogy az se kemény se lágy ne legyen, az eleinte nagyon ragadós tésztát addig csapkodjuk teljes erővel a deszkához, amíg a kezünkről is és a deszkáról is leválik. Ekkor két cipót szaggattunk belőle és azokat meglisztezett deszkára téve, forró lábassal letakarjuk, majd 15 percig pihentetjük. Nagyon meleg nyári napokon persze nem szükséges a tésztát meleg lábassal letakarni. Most egy megfelelő nagyságú asztalt fehér abrosszal megterítünk. A terítőre lisztet szórunk, rátesszük az egyik cipót és nyújtófával kissé kinyújtjuk, majd a tészta tetejét olvasztott zsírral megkenjük Ezután nekiállhatunk a kihúzásnak, mégpedig úgy, hogy mindkét kezünk fejét a tészta alá dugjuk és lassan, óvatosan húzzuk minden irányban óvatosan, egyenletesen, amíg a tészta olyan vékony, hogy már átlátszó. A tészta vastag széleit a kezünkre csavarva óvatosan leszedjük. (Ebből később leveles tésztát gyúrhatunk) A kihúzott rétestésztát rövid ideig szikkadni hagyjuk, majd olvasztott zsiradékkal befröcskölve, ráöntjük a tölteléket. A rétest most összecsavarjuk, zsiradékkal megkenjük, és tepsibe téve, szép pirosra sütjük.
◾️A tojások fehérjét csipet sóval habbá verjük. ◾️A sárgáját az édesítővel és a vaníliás cukorral kikeverjük. ◾️A lisztet, a pudinggal, a sütőporral és a reszelt citromhéjjal ös...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: Könnyű1. A sütőt előmelegítjük 190-200 fokra, alul-felül sütésre. 2. A hozzávalókat az eper kivételével összekeverjük. A tejet adjuk hozzá utolsóként, kisebb adagokban. 3. Ezután kidís...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézAz élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral. A liszthez adjuk a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a felfutott élesztőt, a szobahőmérsékletű margarint és a tojá...
Elkészítési idő: 40perc Nehézség: KönnyűElkészítés : A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk. Egyharmadát félretesszük a rácsozáshoz . A tészta 2/3-át tepsi nagyságura kinyújtjuk, majd zsírozott, lisztezett tepsibe...
Elkészítési idő: 45perc Nehézség: Könnyű